Novela Jiřího Křižana Stín znovu ožila. Tentokrát jako audiokniha

V knihovně Václava Havla v Praze měla v úterý křest audiokniha Stín od Jiřího Křižana. Té předcházelo tištěné vydání loni v březnu, kdy novela známého protirežimního autora byla poprvé vydána v českém jazyce. Tentokrát získala jinou, rovněž autentickou podobu, když se v jedné z hlavních rolí představil Josef Somr.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křest audioknihy Stín autora Jiřího Křižana. Zleva Robert Tamchyna, Pavel Batěk, Pavel Hájek, Vladimír Kučera (Raven).

Křest audioknihy Stín autora Jiřího Křižana. Zleva Robert Tamchyna, Pavel Batěk, Pavel Hájek, Vladimír Kučera (Raven). | Foto: Irena Špačková | Zdroj: Český rozhlas

Loni poprvé vyšla v češtině jediná próza českého autora Jiřího Křižana. Dílo s názvem Stín se letos dočkalo zpracování také jako audiokniha. Novela má výrazné autobiografické prvky. Odhaluje osud člověka, který koncem padesátých let působil v náhradní vojenské službě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela Jiřího Křižana Stín znovu ožila. Tentokrát jako audiokniha.

Hudební režie se ujal Robert Tamchyna, hudbu složil Vladimír Kučera, uměleckým jménem Raven. Hlasy hlavním postavám propůjčili Josef Somr a Pavel Batěk. Uvedení audioknihy se uskutečnilo v Knihovně Václava Havla v úterý 9. dubna.

Děj Křižanovy novely sleduje hlavního hrdinu, venkovského chlapce Jarka Kadavého, kterého vychovává jeho starý dědeček. Běžné životní situace se prolínají se vzpomínkami a situacemi z vojny, kterou Jarek velmi intenzivně prožívá.

Stísněná atmosféra

V mnoha ohledech jde o zkušenosti trpké, když se potkává s nepříjemným vojenským drilem, šikanou a neustálým příkořím. Atmosféra stísněných 50. let, popisující nesvobodnou společnost, oslovila i herce Pavla Baťka, který se představil v hlavní roli Jarka.

„Kniha pana Křižana je hrozně niterná, vlastně je i docela úsměvná a odlehčená, když on je na té vojně. Ale mrazivě, teď se tomu můžeme smát, pobavit se tím, ale v té době to opravdu tak bylo. Strana a ti pyšní, ti komunisté, mučili lidi a znepříjemňovali život druhým,“ podotýká sám herec.

V audioknize se kromě Pavla Baťka představil v další hlavní roli - dědečka - i významný český herec Josef Somr. S Pavlem Baťkem ho spojuje nejenom herecká profese, ale i blízkost literárního tématu.

Do Prahy dorazí na Svět knihy dva nobelisté. Kromě peruánského spisovatele Llosy i Němka Müllerová

Číst článek

„Pan Somr je člověk, který nemusí vykřikovat, že je dobrý, protože je skromný a mluví za něj jeho práce a chování. Pro mě patří mezi absolutní jedničky tady u nás,“ zdůraznil Radiožurnálu Batěk.

Novela se původně jmenovala Bolest, která se vrací a měla být vydána v roce 1971 v nakladatelství Mladá fronta. Současnému českému vydání předcházely publikace v nizozemském a švédském jazyce.

„Původní rukopis hledala Knihovna Václava Havla, konkrétně Pavel Hájek. Ten spolu s dcerami pana Křižana stojí za objevením originálu. Bylo to jen na listech papíru vyškubaných z libovolných velikostí libovolných sešitů. Ani nevěděli pořadí, museli si dát velkou práci s tím, aby dali knihu dohromady. Snažili se ji poskládat i podle filmu, který byl kdysi podle předlohy natočený,“ vysvětlil Radiožurnálu nakladatel Jiří Buřič.

Na motivy Křižanovy novely byl v roce 1990 natočen film s názvem Tichá bolest, který režíroval Martin Hollý. V hlavních rolích se představil Rudolf Hrušínský a Ivan Jiřík. Česká televize jej uvede v neděli 14. dubna na programu ČT2.

Irena Špačková, mat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme