Zápisník v hebrejštině, dopisy a skici. V Jeruzalémě představili dosud nezveřejněné Kafkovy rukopisy

Izraelská Národní knihovna ve středu novinářům v Jeruzalémě představila dosud nezveřejněné rukopisy a skici Franze Kafky a jeho přítele a spisovatele Maxe Broda, které získala po dlouhém soudním sporu ze Švýcarska, kde byly několik desítek let v bankovních sejfech. Mezi dokumenty jsou i tři různé verze Kafkovy povídky Svatební přípravy na venkově, cestopisy, dopisy a dosud nepublikovaný spisek Kafkových úvah, napsal deník The Times of Israel.

Tento článek je více než rok starý.

Jerusalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Kafka

Franz Kafka | Foto: Franz Kafka | Zdroj: Wikimedia Commons

„Nový je pro nás zápisník v hebrejštině. Věděli jsme, že Kafka se učil hebrejsky, máme jeden z jeho slovníků, ale nevěděli jsme, že dokázal napsat souvislý text v hebrejštině," řekl archivář izraelské knihovny Stefan Litt na dotaz novinářů, co se dá z pozůstalosti přivezené ze Švýcarska dozvědět nového.

Literárně totiž většina představených spisů podle deníku The Times of Israel neodhalí nic nového, protože jejich obsah už byl publikován. Poskytnou ale bližší analýzu k procesu tvorby pražského rodáka a německy píšícího spisovatele Kafky, který zemřel v roce 1924 v Rakousku na tuberkulózu.

Tisíce zmizelých dokumentů a dopis od ženy. Německo předá Izraeli část pozůstalosti Kafkova přítele Maxe Broda

Číst článek

Dokumenty, které byly od 50. let minulého století v bankovních sejfech ve Švýcarsku, si přivezla izraelská knihovna před dvěma týdny. Soud v Curychu letos v dubnu potvrdil, že jí mají být předány. Jde o 60 souborů, které obsahují stovky položek, včetně dopisů či skic. Vše jsou to rukopisy Kafky či Broda.

„Poslední švýcarské rozhodnutí není jen soudním verdiktem, ale i potvrzením toho, co izraelská národní knihovna tvrdí už dlouho - že Kafka, jako židovský spisovatel, patří k Jeruzalému a ke kulturnímu dědictví židovského lidu," řekl deníku The Times of Israel znalec Kafkova díla, spisovatel a překladatel Benjamin Balint.

Neuposlechnuté přání

O Kafkovu pozůstalost vedla dlouholetý spor rodina Esther Hoffeové, která byla sekretářkou spisovatele Maxe Broda. Ten neuposlechl přání svého přítele Kafky zničit po smrti jeho dílo a místo toho část románů a povídek vydal.

Když Brod v roce 1968 v Tel Avivu zemřel, uvedl podle pozdějších soudních verdiktů v závěti, že jeho pozůstalost včetně Kafkových spisů má být předána veřejnému archivu. Esther Hoffeová ale místo toho dílo rozprodávala v aukcích.

Například v roce 1988 podle deníku Haarec prodala Hoffeová rukopis Kafkova románu Proces za dva miliony dolarů (asi 46 milionů korun). Nový majitel ale předal rukopis německému archivu v Marbachu, kde je dodnes.

Národní knihovna v Jeruzalémě rodinu Hoffeových zažalovala a izraelské soudy ve vleklém procesu nakonec rozhodly, že rodina nabyla Kafkovo dílo nelegálně. V roce 2016 izraelský nejvyšší soud definitivně přiřkl díla Národní knihovně v Jeruzalémě. Přesto knihovna k některým dokumentům v bankovních sejfech v Tel Avivu a Curychu až do letoška neměla přístup.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme