V Klementinu chladí knihy vodou z Vltavy. Horko by mohlo vzácné dokumenty poškodit

Vysoké teploty Česko hned tak neopustí. Chrání se před nimi lidé i zvířata, možná ale překvapí, že vysoké teploty vadí třeba i knihám. Knihovny a archivy proto chrání publikace a dokumenty v prostředí, kde je stabilní teplota a vlhkost. Co když ale venkovní teploměry ukazují dlouhodobě nad třicet stupňů celsia jako právě teď? V pražském Klementinu na to mají důmyslný systém chlazení.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní knihovna v Praze, Klementinum (ilustrační foto)

Národní knihovna v Praze, Klementinum (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Procházíme Platnéřskou ulicí vedle budovy Klementina a před sebou vidíme betonové plochy, což jsou místa, kde ústí kolektor do podzemí Klementina. Ten přivádí vodu z Vltavy, která se v těchto dnech používá jako chladicí médium. Tedy ne jen v těchto dnech, ale teď je to aktuálnější než kdy jindy,“ popisuje Radiožurnálu Martin Kocanda, generální ředitel Národní knihovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž z pražského Klementina

„Teď přecházíme Křižovnickou ulici, vlastně jsme opustili roh Klementina a míříme přímo k Vltavě. Jsme pár desítek metrů od Karlova mostu. Jímací zařízení není až tak hluboko pod povrchem, co je ale důležitější než teplota vzduchu v zařízení, je aktuální teplota vltavské vody, která má v současné době kolem 15 stupňů,“ pokračuje.

Teplota v depozitáři

Z jímací místnosti se vracíme zpátky na povrch. „Průtok zařízení, když fungují obě dvě sací čerpadla, je až 145 metrů kubických za hodinu. To, co vytéká z potrubí, je vlastně už ohřátá voda, která se vrací z chladicího systému z Klementina,“ dodává generální ředitel Národní knihovny.

„V této části Klementina je uložena Slovanská knihovna. To znamená, že jsme v prostoru, kde dochází k ochlazování vltavskou vodou. Je to prostor, který slouží jako depozitář. Je to nejbezpečnější část Klementina," přibližuje v podkroví knihovny „technický dozor“ Jaroslav Forman.

Teplota v depozitáři se pohybuje kolem 17 až 20 stupňů. Maximum by nemělo překročit hranici 26 stupňů.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme