České děti čtou rády. Pod stromečkem najde podle průzkumu knihu více než polovina z nich

Průzkum společnosti Amazon ukázal, že právě knížku najde pod vánočním stromečkem víc než 50 procent dětí. Holky mají podle učitelky Ivety Pšeničkové rády romantické příběhy, kluci spíš tíhnou k dobrodružství. „Jsou děti, které po knížce vždycky sáhnou, některé z nich ale nezaujme. S nimi hledáme různé varianty, většinou deníky, jako Deník malého poseroutky, který upoutá každého,“ říká. S čtením dětem podle průzkumu pomáhá i většina rodičů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihu pod vánočním stromečkem najde víc než 50 procent dětí. (ilustrační foto)

Knihu pod vánočním stromečkem najde víc než 50 procent dětí. (ilustrační foto) | Foto: PublicDomainPictures | Zdroj: flickr.com | CC0 1.0

„Já teď čtu Hraničářova učně trojku, což je Ledová země. Má to hodně dílů, tak se těším, až si přečtu všechny,“ potvrzuje pro Radiožurnál výsledky průzkumu Alžběta ze sedmé třídy Základní školy náměstí Curieových v Praze.

K Vánocům si od rodičů přeje právě další díl z této série od australského spisovatele Johna Flanagana. 

Kniha zůstává jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků. Knihkupci prodlužují otvírací doby

Číst článek

Že pod stromečkem najde knížku, doufá i o dva roky starší Lucie. „Je to Leo a Julie. Ta knížka je rozdělená, jako když si postavy posílají zprávy. A ještě si přečtu jednu z edice pro dospělé, je to Šéf,“ popisuje knihu, kterou právě čte.

Ani jedna z dívek ale nespoléhá jen na knížky, které dostanou od Ježíška. Rády navštěvují i školní knihovnu.

Její vedoucí Iveta Pšeničková popisuje, o jaké žánry mají žáci nejčastěji zájem: „U kluků jsou to především dobrodružné knížky a fantasy. Holky se pouštějí do dystopií a romantických příběhů, ale hledají i dobrodružství. Potom jsou oblíbené taky knížky z druhé světové války, například příběhy dětí.“

Na škole taky funguje volitelný předmět dílna čtení a menší děti chodí do čtenářského klubu. Podle Pšeničkové se dá ke knížce přivést každé dítě.

„Knížky pořád svoje místo mají. Jsou děti, které po ní vždycky sáhnou, některé z nich ale nezaujme, není to pro ně třeba dostatečně akční. S nimi potom hledáme různé varianty, většinou deníky, jako Deník malého poseroutky, který upoutá každého,“ myslí si.

Kniha jako dárek

Do průzkumu společnosti Amazon se zapojilo se do něj přes tisíc lidí. A třetina rodičů dokonce přiznává, že jejich potomci čtou víc, než oni samotní.

„Děti čtou rády, pod stromeček si přejí knihy a i je tam najdou. Velmi aktivně jim pomáhají rodiče. Skoro 50 procent rodičů nám řeklo, že jim pomáhá s vedením čtenářského deníku a se čtením obecně,“ vysvětluje PR manažerka Amazonu Miroslava Jozová.

Podle posledního mezinárodního šetření PISA, které srovnání znalosti dětí třeba v matematické nebo přírodovědné gramotnosti, jsou české děti ve srovnání s těmi z dalších zemí OECD ve čtenářské gramotnosti mírně podprůměrné.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme