Holasovice mají nejlepší knihovnu. Její pracovníky ocenili za profesionalitu i bohatý fond

Knihovnou roku 2018 se v úterý stala Místní knihovna Pavla Křížkovského z Holasovic z Moravskoslezského kraje. V tradiční knihovnické soutěži zvítězila v kategorii základní knihovna. Zvláštní ocenění a diplom v kategorii základní knihovna získaly Místní knihovna Černotín z Olomouckého kraje a Obecní knihovna Horní Ves z kraje Vysočina. Zástupci oceněných knihoven v pražském Klementinu ceny převzali od ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místní knihovna Pavla Křížkovského v Holasovicích

Místní knihovna Pavla Křížkovského v Holasovicích | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Vítězná knihovna z Holasovic vedená knihovnicemi Helenou Dehnerovou a Lenkou Pálinkovou je pověřena výkonem regionálních funkcí pro 22 neprofesionálních knihoven v regionu. Knihovna cenu dostala za spolupráci s vedením obce, kvalitu knihovního fondu a profesionální práci knihovníků.

„Naším nejúspěšnějším projektem je akce Do knihovny za pohádkou, ve kterém si klademe za cíl seznámit děti s klasickými českými pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Myslím, že v dnešní době to chybí, rodiče už mnohdy dětem pohádky nečtou, a ty je pak neznají. Vrcholem projektu je pak slavnostní pasování prvňáčků na rytíře řádu čtenářského,“ popsala knihovnice Dehnerová.

Vybrat knihu, vyprat prádlo. Švédská knihovna pomáhá návštěvníkům bojovat s rekordním suchem

Číst článek

Obec Holasovice má 1387 obyvatel. V knihovním fondu mají 34 842 knih. Loni zaznamenali 28 141 výpůjček od 505 čtenářů. Knihovnu navštívilo celkem 9086 lidí.

Hlavní cenu v kategorii informační počin získal předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR Roman Giebisch za implementaci mezinárodního projektu Bookstart v českém prostředí s názvem S knížkou do života.

Součástí úterního předávání cen bylo ocenění Městská knihovna roku 2018, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Ocenění a částku 20 000 korun získala Regionální knihovna Karviná. Byla oceněna především za moderní prostředí a propagaci četby a čtenářství.

Ve městě s 55 577 obyvateli mají v knihovně téměř 150 000 knih. Loni registrovali 412 00 výpůjček mezi 6710 čtenářů a knihovnu navštívilo celkem 140 639 lidí.

p201810090344701_181009-192123_jak.jpeg | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

V kategorii základní knihovna ministr udělil ještě zvláštní ocenění Knihovně města Ostravy za vedení klubové činnosti jako významného sociálního a socializačního prvku napříč všemi generacemi. Knihovna města Ostravy s ústředím a 27 pobočkami dlouhodobě nabízí obyvatelům Ostravy klubovou činnost, jednotlivé kluby mají své strategie, jednotnou vizuální podobu a jasný obsah.

Ocenění Knihovna roku se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

Svaz měst a obcí letos také udělil ocenění Knihovna jinak, které za akci lákající čtenáře z facebooku do knihoven převzali zástupci Zámecké knihovny Mořice.

V Česku je 5500 knihoven a několik stovek jejich poboček. V celosvětovém měřítku je to nejhustší síť. V celé Evropské unie funguje 63 000 knihoven. Podle statistik knihovnického institutu v České republice do knihovny chodí polovina dětí a třetina dospělých. Loni knihovny zaznamenaly 24 milionů návštěvníků, kteří si vypůjčili 58 milionů svazků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme