Knihovna romské literatury vítá první čtenáře, najdou v ní na 250 titulů

Knihovna romské literatury v Praze přivítala ve čtvrtek první čtenáře. Její zakladatelé chtějí zvednout povědomí o romských autorech, jejichž jména mnoho lidí nezná. Jako je třeba Elena Lacková, Tera Fabiánová nebo Ilona Ferková. Slavnostní otevření doprovázela celodenní čtenářská štafeta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna romské literatury zahájila provoz dvanáctihodinovým maratonem čtení

Knihovna romské literatury zahájila provoz dvanáctihodinovým maratonem čtení | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Jan Ort předčítá úryvek z knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou spisovatelky Eleny Lackové. V křesle se po půlhodinách vystřídá celkem 24 lidí, kteří dohromady přečtou celou, téměř třísetstránkovou knihu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Knihovna romské literatury vítá první čtenáře, najdou v ní na 250 titulů. Na místě natáčela Zdeňka Trachtová

Za vznikem romské knihovny stojí umělkyně Lada Gažiová. „Zatím máme 250 titulů. Máme literaturu z Česka, Slovenska, Polska, Srbska nebo z Maďarska,“ vyjmenovává před výlohou v pražské Dittrichově ulici, kam se z reproduktorů line ke kolemjdoucím četba aktuálního účastníka čtenářské štafety sedícího uvnitř.

Knihovnu tvoří dvě menší místnosti a na zdech visí obrazy Romů od romských malířů. Police jsou plné hlavně beletrie, čtenáři tu ale najdou i odbornou literaturu nebo romské časopisy jako Romano hangos nebo Romano Džaniben.

„Tuto knížku považujeme za velmi výjimečnou, protože je to knížka od prvního romského spisovatele na světě, který se jmenoval Alexandr Germano,“ podotýká pro Radiožurnál Gažiová.

Podívejte se, kde vznikají díla známých spisovatelů. Pracují v kuchyni, na záchodě i na balkoně

Číst článek

Zatímco listujeme knihami, na střídání ve čtenářské štafetě už se připravuje Vít Havránek. A proč se do projektu přihlásil? „Jeden důvod je, že ta knížka mi přijde zajímavá a dobře napsaná. Druhým důvodem je, že je důležité, aby romskou otázku vzali do ruky sami Romové,“ vysvětluje Havránek.

Romskou knihovnu bude částečně podporovat ministerstvo kultury. Její vznik ale zaplatila umělecká iniciativa Tranzit. „Zajistili jsme infrastrukturu, pomáhali jsme shánět knížky a žádali jsme o granty,“ říká kurátorka Tereza Stejskalová.

Kromě děl romských autorů nabídne knihovna například i tituly afrických spisovatelů. Má také v plánu zvát žijící romské autory nebo vyjíždět do míst s větším zastoupením romských komunit. Knihovna bude otevřená dvakrát týdně, každou středu a čtvrtek odpoledne.

Knihovna romské literatury zahájila provoz dvanáctihodinovým maratonem čtení | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme