Do Grónska nebo na operační sál. Jaké jsou nejlepší loňské knihy podle redaktorů Českého rozhlasu?

Co si radši přejete pod stromeček, měkký dárek, nebo knížku? Pokud volíte druhou možnost, nejspíš už jste se zamysleli i nad tím, jaké knížky by za letošní rok stály za to. Mezi stovkami z nich redaktoři Českého rozhlasu do vysílání vybírali romány, které je zaujaly nejvíc. Společně s nimi se tak můžete vydat na expedici do Grónska, na chirurgický operační sál nebo do země - nezemě, kde všechno sžírá plíseň a válka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Pohyby ledu od A. Gravesteena

Kniha Pohyby ledu od A. Gravesteena | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Jedním z nich je i temný a lepkavý příběh s názvem Mona od Bianky Bellové. V něčem navazuje na její tři roky starý bestseller Jezero. I tentokrát se spisovatelka pouští do vyprávění o zemi, která ve skutečnosti neexistuje. Tentokrát se ale nemůžeme inspirovat tak snadno, jako to šlo v Jezeře - na rozdíl od sovětských kulis je totiž ve hře hlavně džungle a náboženství, které utlačuje ženy.

Encyklopedie akčního filmu je skrznaskrz fanouškovské dílo, říkají autoři knihy

Číst článek

Na rozdíl od milostného příběhu stárnoucí zdravotní sestry Mony a o půlku mladšího pacienta zůstal v Česku nový román Jana Němce Možnosti milostného románu. Němec stejně jako Bellová navazuje na evropský úspěch svojí předchozí knihy.

Autor Dějin světla tentokrát zkouší ohýbat příběh a text tak, aby působil zároveň jako skutečný milostný román i jako experiment. A tak jsou v něm schovány dopisy, deníkové zápisky, nebo třeba speciální playlist na spotify. 

Jako o českém objevu roku se píše na obálce o knize Pohyby ledu. Autor s tajemným pseudonymem A. Gravensteen přísně schovává svoji tvář - a ani on sám podle svých slov neví, jak by se jeho pseudonym měl správně vyslovovat. Gravensteenův text je zkoumáním vrstev příběhů, ledovců, snů i obyčejných a trochu opilých toulek noční Prahou.

Audiokniha jako dárek? 

Ruku v ruce s tištěnou knihou vycházejí čím dál častěji i audioknihy - a přesně to je případ novinky od Petry Dvořákové Chirurg, kterou načetl herec Pavel Batěk.

A pro čtenáře, kteří nehledají ani literární experiment, ani příběhy z dálek, bude možná znovu zážitkem čtení v knížce o Češích, kteří se rozhodli žít mimo společenský systém. Novinář a spisovatel Aleš Palán se znovu vydal za samotáři - a navazuje na svůj dva roky starý nečekaný bestseller - Raději zešílet v divočině. Novinka se jmenuje Jako v nebi, jenže jinak.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme