Čeští vydavatelé požadují nulovou sazbu DPH. Ministerstvo financí ale se změnou nepočítá

Čeští vydavatelé požadují nulovou sazbu DPH. Podle nich vzroste cena hlavně dětských knížek, varuje předseda Českého svazu knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka s tím, že sotva se dostali z nejhoršího kvůli několikaměsíčnímu uzavření kamenných obchodů s knihami, už se na ně valí další krize. Ministerstvo financí jejich snahy nepodpoří. Nevyužije totiž snížení sazby, což umožňuje nová evropská směrnice z letošního dubna.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čtenář

Nulová sazba DPH na knihy? Ministerstvo financí je proti (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V době covidu měli největší problém knihkupci, teď se ten problém přelil - ten jakýsi černý Petr – na stranu nakladatelů, kteří v této chvíli mají opravdu výrazně dražší vstupy a nemůžou je promítnout do cen. Čili buď si sáhnou na svoji marži, nebo žijí vlastně z rezerv,“ řekl pro Radiožurnál předseda Svazu knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vydavatelé požadují nulovou sazbu DPH. Ministerstvo financí se změnou nepočítá. Téma pro Michaelu Veteškovou

Minulý týden spolu se svými kolegy poslal na Úřad vlády dopis s žádostí, aby se na knížky vztahovala nulová sazba DPH. Pokud se tak nestane, upozorňuje, že bude vycházet méně obrázkových knížek pro děti a ceny knih se mohou zvednout až o 30 procent.

O problémech s vydáváním knížek už mluvil i se zástupci ministerstva kultury, zatím ale nedostal odpověď. Podle vyjádření mluvčí Jany Malíkové, kulturní resort momentálně posuzuje informace, o kterých nakladatelé píší.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který sdružuje více než 150 velkých i středně velkých knihkupců a nakladatelství usiluje o nulovou DPH na knihy dlouhodobě. Naposledy se o snížení daně na knížky snažil v době pandemie koronaviru, vláda ale návrh tehdejšího ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD zamítla.

Černý Petr pro všechny

Ale nejenom Svaz knihkupců a nakladatelů zastupuje zájmy vydavatelů knížek, během předešlých dvou let vzniklo Sdružení malých nakladatelů a to podle jeho zástupkyně mluví dost podobnou řečí jako velké vydavatelské domy.

„Ocitli jsme se ve zvláštní situaci, kdy tři měsíce před vydáním knihy nejsme schopni říct, kolik nás bude reálně stát. Je to způsobené opravdu dramatickým nárůstem vstupu při výrobě knih, zejména tedy cen papíru a energií. Tahle situace se dotkne úplně každého na trhu bez ohledu na velikost nakladatelství nebo na jeho zaměření,“ podotýká vydavatelka a knihkupkyně Veronika Benešová Hudečková.

„Každý z nás se bude muset nějakým způsobem vypořádat s nárůstem a samozřejmě ho muset promítnout do výsledné prodejní ceny knihy. Tenhle trend sledujeme už několik posledních měsíců a domnívám se, že ještě zdaleka nejsme na konci, že ještě ceny knih nedosáhly svého stropu.“

Trumfy má ministerstvo financí

Hlavní slovo v rozhodování Úřadu vlády bude mít podle Vopěnky ministerstvo financí, jeho mluvčí Tomáš Weiss Radiožurnálu vysvětlil, že nulová sazbu skutečně možná je. Dovoluje to revize evropské sazbové směrnice DPH. Lze zavést vedle dvou snížených sazeb v České republice 15 a 10 % také nulovou nebo tzv. super sníženou sazbu ve výši 0 až 5 %, a to na omezený okruh položek. Vedle knih se jedná například o základní potraviny, léky, dětské plenky, ženské hygienické potřeby vodu či ochranné pomůcky.

Děti prchající před válkou čeká na začátku školního roku dárek: knížka Pohádky pro děti z Ukrajiny

Číst článek

Weiss ale uvádí, že zavedení další snížené či nulové sazby by nicméně znamenalo složitější systém DPH, zatímco doporučení ze strany ministerstva financí je systém DPH zpřehlednit a redukovat počet sazeb.

„Zavedení nulové sazby DPH na knihy by navíc mělo negativní dopad na inkaso DPH v odhadované výši zhruba jedné miliardy korun ročně. Lze přitom předpokládat, že snížení daně by se vzhledem k rostoucím vstupním nákladům v tomto sektoru ekonomiky nemuselo pozitivně projevit v konečné ceně knih pro spotřebitele,“ popsal Weis Radiožurnálu.

Ale nejenom snížení sazby DPH na knihy by vydavatelům zejména dětských a uměleckých titulů pomohlo. Podpořil by je také už připravený zákon o pevných cenách knížek, který je už léta připravený a stále nevstoupil v platnost.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme