SOUTĚŽ: Vyhrajte novou ilustrovanou knihu 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo

Dobrodružný román nejen pro mladé čtenáře vypráví události prvních měsíců samostatného Československa očima malého příznivce kopané. Ty ho zavedou z bouřlivých Sudet až na Podkarpatskou Rus a do jeho cesty postaví několik významných osobností první republiky. O novou knihu Venduly Borůvkové můžete tento týden hrát v knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Most / Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Venduly Borůvkové 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo

Kniha Venduly Borůvkové 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jedenáctiletý Jenda Vosika si ze všeho nejvíc přeje zahrát s kamarády po škole fotbal. Jeho tatínek, místní učitel a zapálený vlastenec, má pro něj ale jiné plány. Je totiž pondělí 28. října 1918 a vzniká Československo.

Tato událost nejenže na čas přeruší Jendovu milovanou kratochvíli, ale také zřejmě navždy ukončí jeho přátelství s Hansem. A příhraniční Most, ve kterém oba bydlí, změní z poklidného sousedství Čechů a Němců v bojiště. Jedna strana totiž vznik samostatné republiky vítá, zatímco druhá by se nejraději připojila k Německu nebo zpátky k Rakousku.

Ilustrace v knize 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejsou to však jediné změny, které na chlapce ve staronovém státě čekají. Jeho rodina se totiž kvůli tatínkově práci musí vystěhovat. A tak se Jendovo vyprávění postupně přesouvá do Prahy, do Brna, na Slovensko a nakonec na Podkarpatskou Rus. Mnohdy mu přitom do toho skočí někdo jiný, aby popsal svůj vlastní pohled na věc.

Spisovatelka Vendula Borůvková prostřednictvím jedenáctiletého kluka ukazuje, jaký byl život v prvorepublikovém Československu, jaké v té době měla společnost vzory a hodnoty, čeho všeho byli lidé v nouzi schopni i co to například byla Maffie nebo jaké kluby v té době patřily k fotbalovým elitám. Knihu doplňují bohaté ilustrace Vojtěcha Šedy. 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo, napište nám až do tohoto pátku 15. února, do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Jak se říkalo během první světové války přednímu orgánu domácího odboje?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme