SOUTĚŽ: Achillova pata a jiné patálie. Vyhrajte podepsanou knihu rčení ‚rozhlasáka‘ Milana Slezáka

Vedeme žabomyší spory. Lakonicky se omlouváme. Snažíme se nevstoupit dvakrát do stejné řeky. Zachováváme stoický klid. Představujeme si, že jsme bohatí jako Krésus. Jaká mají tato známá rčení význam a kde se vlastně v našem jazyce vzala? To ve své knize Achillova pata a jiné patálie odhaluje rozhlasový novinář Milan Slezák. O sbírku fejetonů si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Slezák

Milan Slezák se vydáními své knihy Achillova pata a jiné patálie v redakci serveru iROZHLAS.cz | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Miluje zelený čaj a ve volném čase si čte o dějinách, filozofii, o mytologiích a architektuře.“ Tak se na přebalu knihy představuje její autor, novinář Milan Slezák.

RČENÍ POD RENTGENEM

Achillova pata, medvědí služba, Potěmkinovy vesnice... Známá rčení, jimž každý rozumí. Ale víme, co se za nimi skrývá? A znamenají vůbec to, co dřív? Po jejich stopách se v rubrice RČENÍ POD RENTGENEM vydával Milan Slezák, zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu se zálibou v historii a filosofii.

Jak říká, sbírka humorných fejetonů (jejíž celý název zní Achillova pata a jiné patálie: Dobrodružný výklad živých slov, rčení, úsloví a často používaných frází od A do Ž) by nevznikla nebýt Jiřího Bigase, Slezákových dědečků a vášně pro historii, která se v rodině podle jeho slov dědila.

Novinář se poprvé pustil do křížku se rčeními na přelomu tisíciletí, když pracoval v Zemských novinách. I když psaním o jejich původu byla původně pověřena jeho kolegyně. Ta k úkolu ale podle Slezáka nepřistupovala zrovna svědomitě.

„Ta látka! To dobrodružství, které slibovala! Usoudil jsem, že čtenář ocení, půjde-li po stopách Kerbera, hydry nebo chiméry samostatně a se zápalem, lehkonoze a s úsměvem,“ píše autor v úvodu publikace.

Sbírka sloupků začíná trefně od vejce neboli ab ovo. A dál pokračuje přes titulní Achillovu patu, gordický uzel, lakonickou mluvu či dělání s grácií až po žabomyší válku.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Milan Slezák nastoupil do Českého rozhlasu v 2005. V médiu působí jako zahraničněpolitický analytik. Je nositelem Ceny Ferdinanda Peroutky a Ceny novinářských křepelek.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 podepsaných knih Achillova pata a jiné patálie, napište nám až do tohoto pátku 4. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje vícehlavá bájná bytost z řecké mytologie, známá svou zákeřností a nezdolatelností, jelikož ji z useknuté hlavy vyrostly dvě další?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme