SOUTĚŽ: Einstein v Čechách. Vyhrajte knihu o jednom přehlíženém vědeckém pobytu

Šestnáct měsíců. Tak dlouho strávil Albert Einstein v Praze na postu profesora teoretické fyziky. Pro životopisce jde většinou o nedůležitou epizodu jeho života, amerického profesora Michaela Gordina ale zaujala natolik, že se jí rozhodl věnovat celou publikaci. O Einsteina v Čechách si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrajeme o knihu Einstein v Čechách od Michaela D. Gordina

Hrajeme o knihu Einstein v Čechách od Michaela D. Gordina | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na jaře 1911 se Einstein s manželkou a dvěma syny přestěhoval z Curychu do Prahy, aby působil na zdejší Německé univerzitě. Po třech semestrech se zase sbalil a vrátil se do Švýcarska.

„Chtěl jsem se podívat na období v Einsteinově kariéře a zjistit, jak to vypadalo ve chvíli, kdy neotřásal celou Zemí, ale pracoval coby obyčejný vědec, tak běžný, jako kdy byl, když pracoval na různých projektech,“ popsal Michael Gordin v rozhovoru pro Forum, magazín Univerzity Karlovy.

Profesor Princetonské univerzity ve své knize důkladně zkoumá setkání velkého vědce s městem s bohatou historií. Einstein už byl v té době totiž ve vědeckých kruzích známým jménem, a to díky publikacím z roku 1905 o Brownově pohybu, speciální relativitě a kvantové teorii. Zatím to ale nebyl ten světově proslulý fyzik, za kterého ho máme dnes.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Jak ovšem ukázal Gordinův výzkum, právě v Praze se tehdy 32letý vědec dostal na cestu ke svému čtyři roky vzdáleného největšímu objevu: k obecné teorii relativity. 

„(Pražské období) byl okamžik, kdy přesunul svou pozornost od práce na kvantové teorii k úvahám o gravitaci na plný úvazek,“ tvrdí Gordin. „Historici i lidé širší veřejnosti mívají tendenci přemýšlet hlavně o průlomech a pohledu na tyto konkrétní chvíle, ale má kniha místo toho zkoumá, jak právě začínal svoji cestu k obecné relativitě.“

Gordin je autorem šesti knih, dvě z toho se zabývají historií jaderných zbraní. Tématem publikace Scientific Babel pak byla historie rozmanitého užívání jazyků ve vědách před nastolením globální angličtiny. Nyní pracuje na dějinách vědy po pádu komunismu v SSSR a ve střední a východní Evropě.

Knihu Einstein v Čechách vydalo nakladatelství Argo v překladu Jiřího Kasla.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Einstein v Čechách, napište nám až do tohoto pátku 13. ledna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém roce získal Albert Einstein Nobelovu cenu za fyziku?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme