SOUTĚŽ: Cílovníci. Vyhrajte bohatě ilustrovanou knížku o studentech Koleje Jiřího z Poděbrad

Nikdy s davem, každý za sebe a co nejlépe a nejupřímněji. Takové byly zásady studentů Koleje Jiřího z Poděbrad, kterými se řídili po zbytek života. Jeden později vedl olympijský výbor, druhý se stal světově uznávaným režisérem a třetí dokonce českým prezidentem. Jejich čas na chlapeckém internátu, jenž předčasně ukončil nástup komunistické moci, připomíná nová ilustrovaná knížka Cílovníci.

Knižní soutěž Kolej Jiřího z Poděbrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka z knížky Cílovníci

Ukázka z knížky Cílovníci | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Den tvého svátku, Jiříku králi,
Kolej tvá radostně světí,
Zdraví tě studenti, velcí i malí,
zdraví tě všechny tvé děti.

Obal knížky Cílovníci | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Malý Záviš je rozpustilé dítě, které s rodiči a dvěma mladšími sourozenci vyrůstá ve 40. letech minulého století na pražských Vinohradech. Zná jen válku a jídlo na lístky, ale zato moc nerozumí holkám a vůbec světu dospělých.

Jenže válka skončila, a tak Záviš míří do Poděbrad na nově otevřený chlapecký internát na zámku krále Jiřího, kde by se mohl toho uličnictví zbavit. Jako nejmladší na koleji dostává přezdívku Píďa a na místní podmínky – jako třeba vodu se zvláštní pachutí, vynášení uhlí do třetího patra nebo tkalcovskou a vězeňskou stravu – si zvyká velmi pomalu.

V krátkých, skoro až deníkových záznamech vykresluje svá přátelství s dalšími kluky, školní aktivity i noční dobrodružství, která zahrnují průzkum duté stěny v umývárně. Popisuje také skautské výpravy, učení morseovky nebo třeba přípravu kolejních časopisů Slovo a Žralok.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Cílovníci vycházejí ze skutečných osudů studentů Koleje Jiřího z Poděbrad, neuniknou proto ani temnějším tématům. „V únoru nám do třídy přibyly portréty Stalina. Jednoho rána tam prostě visely,“ komentuje události Záviš a uvozuje tím začátek konce významné školy.

Autorkami knížky pro čtenáře starší devíti let jsou bohemistka a scenáristka Eva Papoušková a ilustrátorka a režisérka Galina Miklínová, která je známá především jako autorka trilogie Lichožrouti, již sama zadaptovala do celovečerního filmu.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 výtisků knížky Cílovníci, napište nám až do tohoto pátku, 9. listopadu, do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Který známý český režisér studoval na Koleji Jiřího z Poděbrad?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme