SOUTĚŽ: Dave Grohl, vlastní rukou. Vyhrajte autobiografii známého rockera z kapely Foo Fighters

Vyhrajte knihu Vypravěč od frontmana kapely Foto Fighters Dava Grohla | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„Tak jsem napsal knihu,“ hlásí z přebalu Dave Grohl. Někdejší bubeník legendární Nirvany, od roku 1995 pak hlavní postava rockové skupiny Foo Fighters, se podle vlastních slov s příchodem koronavirové pandemie rozhodl čelit největšímu strachu svého života – nicnedělání – a dal své dosavadní kariéře podobu „čtyřsetstránkového monstra“. O Vypravěče si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Springfield (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Léta jsem přemýšlel, že to udělám, a dokonce jsem dostal pár pochybných nabídek. (‚Je to hračka! Stačí udělat čtyři hodiny rozhovorů, najít někoho, kdo to za tebe napíše, dát tvůj obličej na obálku a bude to!‘). Rozhodl jsem se, že svoje příběhy napíšu, jak jsem to dělal vždycky – vlastní rukou,“ říká k přípravě knihy Grohl.

„Jsou jako píseň, kterou jsem nahrál a nemohu se dočkat, až se o ni podělím se světem, nebo čtení primitivního deníkového záznamu ze zašpiněného sešitu. Nebo dokonce poslech svého vlastního hlasu, který se v dětství odrážel od plakátů Kiss u mě v pokoji.“ 

Kniha nabízí jedinečnou příležitost dozvědět se detaily ze života legendárního rockera | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Příležitost mu podle jeho slov dala pandemie covidu-19. „Představa, že jen sedím na gauči, sleduju špatné telenovely a čekám, až se znovu otevřou stadiony, mě jako neklidného, tvůrčího ducha uvrhla do existenční krize,“ přiznává hudebník. „Musel jsem rychle něco vymyslet, nejen abych to celé přečkal, ale abych využil této přestávky v mém nekonečném, vyčerpávajícím rozvrhu.“

Jak tvrdí, rozhodně to neznamená, že by končil s prací. Jen se mu dostalo možnosti trochu si posvítit na to, jaké to je být klukem ze Springfieldu ve Virginii, který kráčí životem a zároveň si plní všechno, o čem jako mladý muzikant snil.

V pěti kapitolách zachycujících pět životních období zpěváka dojde na příběhy o tom, jak Grohl v osmnácti letech vyrazil na turné s kapelou Scream, hrál s Nirvanou a Foo Fighters, jamoval s Iggy Popem nebo vystupoval na Oscarech.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Tancoval jsem s AC/DC a Preservation Hall Jazz Bandem, bubnoval pro Toma Pettyho a potkal jsem se se sirem Paulem McCartneym. Vyprávěl jsem pohádky na dobrou noc s Joan Jett a jednou jsem se i náhodou setkal s Little Richardem. A pak jsem taky letěl přes půl světa, abych si užil velkolepou noc se svými dcerami,“ láká na svá vyprávění.

Dave Grohl patří k nejoblíbenějším a nejuznávanějším osobnostem světové hudební scény už od roku 1991, kdy Nirvana vydala legendární album Nevermind, které definovalo celou jednu generaci. Velké úspěchy slaví i jako frontman Foo Fighters, s nimiž dosud vydal deset studiových alb a získal 15 cen Grammy. Vedle toho se podílel i na celé řadě dalších hudebních projektů.

Jeho knižní prvotinu, memoár Vypravěč, vydalo nakladatelství Pangea v českém překladu Michala Čermáka.

Kniha nabízí pohled do života Grohla | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Vypravěč, napište nám až do tohoto pátku 21. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenoval frontman kapely Nirvana?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme