SOUTĚŽ: ‚Máte recept? A mohla bych ho vidět?‘ Vyhrajte sbírku příhod Deník holky z lékárny

Víte, čemu se v lékárenské řeči přezdívá retax nebo s čím odchází pacient, který si do lékárny přišel na test na gravitaci či pro kozla? To a mnoho dalšího se dočtete v knižní sbírce komických i poučných příhod, které jsou každodenním chlebem pracovníků lékáren a jejich návštěvníků. O Deník holky z lékárny si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Lékárna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Deník holky z lékárny od Martiny Lachnittové

Vyhrajte knihu Deník holky z lékárny od Martiny Lachnittové | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud vystudujete školu a začnete pracovat v lékárně, smiřte se s tím, že váš život už nebude nikdy jako dřív,“ píše farmaceutická asistentka Martina Lachnittová v kapitole s názvem Holka z lékárny a lékárnička na cesty.

„Najednou zjistíte, že bez pravidelného užívání hořčíku, probiotik a omega kyselin nedává nic smysl. Najednou zjistíte, že na ulici posloucháte dítě, které kašle, a přemýšlíte nad typem kašle a nad tím, co by mu na to pomohlo. Vaše práce se začne promítat i do jiných oblastí života. Vezměte si takovou obyčejnou lékárničku na dovolenou. Už nikdy vám nebude stačit Ibalgin a živočišné uhlí, protože co kdyby vás chytla kvasinková infekce, kombinovaná s průjmem, bolestmi ucha a pravou chřipkou?“

Nechybí ani úsměvné ilustrace | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Její knižní deník přímo navazuje na stejnojmenný blog, který si už několik let vede na facebooku. Jak přiznává, impulsem k jeho založení byl celkem nevinný rozhovor se spolubydlícím o tom, že „lidské příběhy a přání, se kterými pacienti chodí za lékárníky, člověk nevymyslí, ani kdyby se hodně snažil“.

Deník holky z lékárny obsahuje poutavé, veselé, zarážející, ale i naučné příběhy z prostředí lékárny, u kterých čtenáři nedostanou příležitost se nudit.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Zjistí například, jaké vzdělání a povinnosti má člověk, který pracuje v lékárně, jak vypadá lékárenské názvosloví nebo co se lékárníkům občas honí v hlavě při hovorech s pacienty, a seznámí se s roztodivnými názvy a zkomoleninami, co se dají v souvislosti s léčivy vymyslet.

Martina Lachnittová v oboru pracuje necelých osm let. Za tu dobu vystřídala čtyři lékárenské společnosti, vyzkoušela si práci ve třech různých městech a napsala několik sloupků do časopisů. Všech příhod zachycených v Deníku holky z lékárny se podle svých slov osobně účastnila — ať už jako expedient či tichý pozorovatel.

Knihu, opatřenou ilustracemi Pavly Filip Navrátilové, vydalo nakladatelství CPress.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 Deníků holky z lékárny, napište nám až do tohoto pátku 29. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jaký je latinský název pro hořčík?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme