SOUTĚŽ: Příběh, co se děje neustále, jen jména aktérů se mění. Vyhrajte Deník ze života s Alzheimerem

Tenhle nezvaný host může jednoho dne zaklepat na dveře komukoli z nás nebo našeho okolí. Jedna osobní výpověď o životě s Alzheimerem tak může přinést útěchu, pochopení i mnoho cenných rad, jak dobře zvládnout veškeré výzvy, které nemoc přináší. O Deník ze života s Alzheimerem si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dioptricé brýle a stáří

(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Tohohle nezvaného hosta už zažil klepat na dveře nejeden z nás. A neotevřít mu bohužel nelze. Je neodbytný, a když si někoho vybere, tak už se nenechá odehnat. Nezbývá než se smířit s tím, že se stal dalším členem rodiny a bude vyžadovat pořád větší pozornost,“ začíná své vyprávění autorka, která se rozhodla v knize neuvádět své jméno.

Setkání s Alzheimerem měla v životě ažaž. Nejdříve postihl babičku a následně všechny tři její děti – autorčinu maminku nevyjímaje.

Obálka knihy Deník ze života s Alzheimerem | Zdroj: Nakladatelství Pragma, Euromedia

V úvodu knihy stojí, že jde o příběh, který se skutečně stal – „a děje se neustále, jen jména se mění“. Zachycuje totiž život rodiny nečekaně navštívené „panem Alzheimerem“.

Autorka přibližuje v podobě krátkých, často velmi osobních deníkových zápisků celých deset let náročné péče o nemocnou maminku – co se dělo od chvíle, kdy „nezvaný host“ poprvé zaklepal na dveře jejích rodičů, až do okamžiku, kdy se s maminkou navždy rozloučila.

Ke každé kapitole jsou připojené komentáře odborníků, kteří nelehké životní epizody doplňují o vlastní náhled na věc a odborné rady, podložené nejmodernějšími poznatky jednotlivých disciplín. Čtenáři se z nich například dozvědí, jak správně reagovat na agresivitu nemocného, jak ideálně nastavit jeho denní řád, jak se zachovat, když blízký přestává dbát o hygienu, a v neposlední řadě také to, jak pečovat o vlastní duševní a tělesné zdraví a jak při službě druhým nezapomínat na sebe.

Deník ze života s Alzheimerem vydalo nakladatelství Pragma ve spolupráci se společností Dementia, která pomáhá takzvaným neformálním pečujícím neboli lidem, jejichž blízcí onemocněli Alzheimerovou chorobou nebo některým typem demence.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„A proč kniha vlastně vznikla? Především jako povzbuzení pro ty, kteří se ocitnou v podobné situaci, a zároveň i jako inspirace a návod, co si počít ve chvílích, kdy už nevíme kudy kam. Alzheimerova nemoc totiž převrátí život naruby nejen nemocnému, ale i lidem v jeho okolí,“ vysvětluje ředitelka organizace Dementia Veronika Maslíková.

Alzheimerova choroba způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty. Jako jedna z nejčastějších příčin demence vede k závislosti nemocného na každodenní pomoci. Nemoc postihuje především pacienty v seniorském věku, může se ale projevit i u mladších osob.

Jen v České republice trpí demencí odhadem 170 tisíc lidí. Během následujících 30 let by se ale tento počet mohl podle odborných odhadů zdvojnásobit.

UKÁZKA Z KNIHY

„Co se mi to jen zdálo?“ myslí si Hana, když ji povědomý zvuk probouzí ze sna. Pomalu otevře oči a vidí ve dveřích známou tvář. Budí ji a oznamuje, že je na stole snídaně. Co je to za nesmysl? Snídani odjakživa dělá ona, Hana. Vyhrabe se z peřin a rozhlédne se. Pokaždé ji jako první napadne, co je asi za den. Marně si vzpomíná, že to má někde napsané. Ano, tady to je! Na rádiu, které už trochu zbytečně stojí na nočním stolku a funguje teď jen jako opěrka různých obrázků, je na čtverci papíru velkým písmem napsáno „DNES JE SOBOTA 12. DUBNA“. Usměje se jen tak pro sebe a myslí si: to je jasné, je sobota!

Vyjde do obýváku a vidí na židli připravené oblečení. „Že bych si to tam takhle sama nachystala? Asi jo,“ a začne se oblékat. Ty domácí kalhoty jsou ale nějaké cizí, vůbec si nepamatuje, že by byly její. Několikrát je otočí zepředu dozadu a váhá si je obléknout. „Co když nejsou moje?“

Ve dveřích se zase objeví ta známá tvář. Hana si je jistá, že je to jedna z jejích dcer, ale která? „Mami, chceš nějak pomoct?“ ptá se dcera, když vidí ten zmatený výraz ve tváři. „Proč bych asi tak potřebovala pomoct? Myslíš, že se neumím obléknout?“

„Jasně že umíš, ale už na tebe dlouho čekáme se snídaní, tak už přijď.“ Co si ta holka myslí? Jíst se bude, až tam budu já. Tak to vždycky bylo a bude. Když prochází kolem koupelny, vejde na moment dovnitř a vidí na poličce svůj kartáček na zuby. V rychlosti ho použije – moc ji to nebaví – a jde do kuchyně. Její dcera si povídá se svým otcem. Snad se nebavili o ní! K snídani si pokaždé dělá krajíc chleba s marmeládou a Caro, má ho před sebou i dnes. Na chlebu je nějak moc marmelády – mazala si ho sama? Asi ano, pomyslí si spokojeně, to jsem si dnes dopřála!

(z kapitoly Jak to vidí Hana)

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Deník ze život s Alzheimerem, napište nám až do tohoto pátku 12. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Na které datum připadá každoročně Mezinárodní den Alzheimerovy choroby?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme