SOUTĚŽ: Co bude, až krizi zvládneme? Publicista Zakaria přináší Deset lekcí pro postpandemický svět

Světoznámý americký politolog, spisovatel a publicista Fareed Zakaria se ve své nové knize snaží nahlédnout za horizont událostí spojených se současnou koronavirovou krizí. V deseti kapitolách se zamýšlí nad podobou světa po pandemii a upozorňuje čtenáře, že by bylo naivní očekávat návrat do stavu, na jaký jsme byli zvyklí před ní. O Deset lekcí pro postpandemický svět si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Svět Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Deset lekcí pro postpandemický svět

Kniha Deset lekcí pro postpandemický svět | Zdroj: Nakladatelství Prostor

„Klidně se může stát, že tohle virové smítko způsobí lidstvu největší hospodářské, politické i společenské škody od druhé světové války,“ komentuje Zakaria šokující rychlost šíření covidu-19 po celém světě a jeho ohromující následky.  

Moderátor CNN a autor bestsellerů se ve své analýze vyhýbá bitvám o respirátory a lockdowny i katastrofickým scénářům. Problematiku pandemie sleduje z více úhlů, mimo jiné i z pohledu ekonomiky a kultury.

Připomíná přitom historické události, které měly na svět podobně zásadní dopad jako současná pandemie. Paradoxně ale nedochází k pesimistickým závěrům – současnou situaci vnímá jako výzvu, u které záleží na každém státu, vládě i jednotlivci, jak se k ní postaví.

OHLASY NA KNIHU

  • Zakaria dokáže vyprávět živým jazykem, užívá výstižné příklady a zároveň se umí ubránit šablonám, servírovaným zprava i zleva. [...] Přečtěte si Deset lekcí. Je to inteligentní, vzdělaný a rozvážný průvodce světem, který se už rodí.“ — Josef Joffe, The New York Times

  • Moderátor CNN a bestsellerový autor přináší výstižný přehled některých nevyhnutelných globálních změn, které budou následovat po současné pandemii. […] Jasný, stručný pohled na současné i budoucí dění nabízí relevantní body k zamyšlení a diskusi.“ — Kirkus Reviews

Zakaria se zamýšlí nad tím, jak by mělo vypadat kvalitní a efektivní vládnutí, varuje před odmítáním rad expertů a před zamořením veřejné i odborné debaty názory namísto faktů. A především zdůrazňuje, jak moc jsou naše životy propojené a jak důležitý je pro nás prostý mezilidský kontakt.

Pandemie podle něj funguje jako svého druhu katalyzátor současných trendů – těch žádoucích (digitalizace, rozvoj počítačové gramotnosti), i těch méně vítaných (prohlubování nerovnosti, izolacionismus a soupeření národních států).

To vše přitom vypráví živým jazykem a uvádí trefné příklady. Brání se přitom šablonovitému vidění světa, k níž mají sklon levice i pravice, a kritikou nešetří ani liberální třídu, „meritokracii“ nejvzdělanějších a dobře situovaných.

„Největším mravním selháním meritokracie je víra, že váš úspěch, vaše vyšší postavení ve společnosti z vás dělá nadřazenou bytost. Alespoň v demokraciích jsou však vrcholným zdrojem autority touhy lidí. Takže si jasně řekněme, že chceme-li úspěšně projít současnou pandemií i krizemi, které nás teprve čekají, musejí lidé expertům naslouchat. Ovšem také experti musejí naslouchat lidem,“ popisuje.

Zvláštní kapitolu představují Spojené státy, které epidemii zpočátku zanedbaly, a dopustily se tak prudkého šíření nemoci, potom ale zasáhly a hospodářské dopady pandemie zmírnily nebývale velkorysou podporou.

„V červnu 2020 přijal Kongres zákony, které v kombinaci s intervencemi Federální rezervní banky uvolnily víc než šest bilionů dolarů – v celkovém objemu je to největší protipandemická intervence na světě a v přepočtu na obyvatele patří k největší,“ uvádí novinář.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Zakaria studoval na Yaleově a Harvardově univerzitě, kde získal doktorát z oboru mezinárodních vztahů. Přispíval do časopisů Newsweek a Time a pracoval pro americkou veřejnoprávní televizní společnost PBS. Zabývá se především americkou a mezinárodní politikou.

V současnosti píše sloupky pro list The Washington Post (některé z nich přináší v překladu časopis Respekt), publikuje v časopisu The Atlantic a na stanici CNN uvádí vlastní televizní pořad Fareed Zakaria GPS.

Zakariova nejznámější kniha Postamerický svět byla přeložena do více než 30 jazyků. V češtině vyšly dále také jeho práce Budoucnost svobody: Neliberální demokracie v USA i ve světě a Obrana liberálního vzdělání.

Deset lekcí pro postpandemický svět vyšlo v anglickém originálu v roce 2020. Dosud se dočkala překladu do 23 jazyků. Do češtiny ho pro nakladatelství Prostor převedli Veronika Maxová a Jaroslav Veis.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Deset lekcí pro postpandemický svět, napište nám až do tohoto pátku 16. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kolikátá sezona pořadu Fareed Zakaria GPS v současnosti běží na stanici CNN?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme