SOUTĚŽ: Do posledních sil. Vyhrajte knihu dokumentárních povídek z konce protektorátu

Spojenci v Normandii, v protektorátu tma. Scenárista a badatel Miloš Doležal navazuje na svou loňskou sbírku dokumentárních povídek Čurda z hlíny novou trojicí příběhů. V jednom z nich dostává ústřední roli malíř a spisovatel Josef Čapek a poslední období jeho života za protektorátu. O knihu Do posledních sil si můžete zahrát tento týden v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Protektorát Čechy a Morava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Do posledních sil od Miloše Doležala

Kniha Do posledních sil od Miloše Doležala | Zdroj: Nakladatelství Host

„Součástí příběhů Čurdy a dalších konfidentů gestapa byli jejich protivníci, čeští vlastenci a odbojáři. V téhle knížce jsem perspektivu obrátil, hlavní protagonisté jsou lidé, kteří se s totalitním režimem rvali, bojovali proti němu či se z jeho chapadel vysoukali,“ vysvětlil Doležal v rozhovoru pro nakladatelství Host.

První povídka vypráví příběh zatčení, plahočení se po koncentračních táborech a smrti Josefa Čapka a také o úsilí jeho manželky Jarmily ho z těch trýznivých podmínek vysvobodit.

Obálka knihy Do posledních sil od Miloše Doležala | Zdroj: Nakladatelství Host

„1. září 1939 si Josef Čapek vyšel s přáteli na lov na Vysočině, dali si pivo a mluvili o situaci v Evropě. Najednou se na horizontu objeví příslušníci gestapa, zatknou poslance Karla Moudrého a pak Čapka,“ vypráví Doležal začátek „Pečova“ příběhu v pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlasu Plus.

„Přes Pankrác a Dachau jde tou šílenou koncetráčnickou cestou a zemře na samém konci války. Tento intelektuál, jemný člověk zvyklý na měšťanskou kulturu, je vláčen osudem a z hodiny na hodinu se pro něj totálně mění život.“

Druhá povídka přibližuje dramatickou životní cestu československého parašutisty Vladimíra Hauptvogela, který byl do protektorátu vysazen v rámci paraskupiny CHALK o Velikonocích roku 1944.

„Ten příběh mě od mládí velice zajímal, nejen pro Hauptvogelovu srdnatou a bojovnou povahu, doslova až do posledního dechu, ale také pro statečnost řady rodin s malými dětmi, které našim vojákům velkoryse pomáhaly a zaplatily za to životem,“ vysvětluje Doležal.

Poslední příběh má dva hrdiny: Václava Hanfu, zavlečené lidické dítě, kterému život zachránily sestry při selekci, a Josefu Napravilovou, která Hanfu našla po válce v jednom táboře u Salcburku.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Miloš Doležal je básník, prozaik, dokumentarista, scenárista, badatel a editor. Mezi lety 1998 a 2018 působil jako literární redaktor a dramaturg Českého rozhlasu. Jeho nejznámější knihou je monografie o českém mučedníku komunistického režimu Josefu Toufarovi Jako bychom dnes zemřít měli, která v roce 2012 zvítězila v anketě Lidových novin Kniha roku.

Na svém kontě má celou řadu rozhlasových pořadů – literárních rozhlasových kompozic, uměleckých portrétů a dokumentů z období války či komunistického teroru. Za rozhlasovou dokumentaristiku byl také několikrát oceněn.

S Českou televizí spolupracoval jako scenárista například na cyklech Heydrich – konečné řešení, Neznámí hrdinové nebo Rudí prezidenti. S režisérem Romanem Vávrou připravil filmový dokument o životním příběhu Josefa Toufara.

UKÁZKA Z KNIHY

Peča ve svých letních novinových úvodnících několikrát připomene bratra Karla, jehož smrt jím stále proniká jako teskný osten. Vede s ním pomyslný rozhovor a o pár let později bude z Buchenwaldu v dopise domů psát o tom, jaká požehnaná skutečnost zanikla s Karlem — Ičkem — Ičínkem, na něhož dennodenně vzpomíná. A dotvrdí to několika básněmi, ve kterých hovoří o otevřené ráně, která „nechce zajizvit se, pořád se nezaceluje / a znovu, ustavičně znovu krvácí“. Nazve ji ztrátou, pohromou, temnou bědou, kterou si ve své hlavě nedovede srovnat, a vyčítá si, že „na mně, na tom starším, mělo být spíše z nás obou odtud odejít a ty, / ty jsi tu déle ještě zůstat měl!“.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Do posledních sil, napište nám až do tohoto pátku 11. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje dokumentární snímek o Josefu Toufarovi, na kterém Miloš Doležal spolupracoval s režisérem Romanem Vávrou?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme