SOUTĚŽ: Za oponou války. Vyhrajte knihu blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántóa

Bývalý válečný zpravodaj České televize Jakub Szántó se za svou dvacetiletou kariéru reportéra hlásil z frontových linií, míst teroristických útoků, státních převratů i revolucí. Své zážitky shrnul v knize Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě, která byla oceněna cenou čtenářů v rámci Magnesie Litery. O publikaci hrajeme tento týden v pravidelné knižní soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Blízký východ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Szántó: Za oponou války

Jakub Szántó: Za oponou války | Zdroj: Český rozhlas

Válečný zpravodaj je člověk, který na místech, odkud by jiný už dávno utekl, chce zajít ještě o krok dále, píše ve své knize novinář Jakub Szántó. Na vlastní oči za svou reportérskou kariéru viděl válku mezi Gruzií a Ruskem, nepovedený puč v Turecku i bezmoc obyvatel v Pásmu Gazy.

Kniha Za oponou války | Zdroj: Argo

Konflikty, kterých byl za ta léta svědkem, vždy uvádí do dějinných kontextů. S humorem a upřímností vykresluje obraz toho, co obnáší práce válečného reportéra i jakou daň si nepředvídatelná profese vybírá na nejbližších. V neposlední řadě nabízí také pohled místních, pro které nejde jen o střípek nepříjemných zpráv v denním bloku informací, ale o krutou každodenní realitu.

Publikace Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě získala v rámci předávání knižních ocenění Magnesia Litera Kosmas cenu čtenářů. Nominaci měla také v kategorii Litera za publicistiku.

Porota Magnesie Litery knihu zhodnotila následovně: „Je dluh nás všech, že nejsme empatičtí a bereme informace z konfliktů jen jako součást denního přídělu zpravodajství. Texty Jakuba Szántóa ale nejsou jen popisem válečných událostí, mají větší přesah: autor jako vlastník doktorátu z moderních dějin a laureát dvou profesních cen dokáže líčení lokálních událostí dodat i mezinárodněpolitický rozměr.“ 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Jakub Szántó vystudoval moderní dějiny na Univerzitě Karlově a budapešťské Středoevropské univerzitě. Začínal jako televizní reportér na televizi Nova, poté přešel na Českou televizi. Mezi lety 2013 a 2018 působil jako zpravodaj na Blízkém východě. Je držitelem Novinářské ceny 2014 a Peroutkovy ceny 2017. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 podepsaných knih Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě, napište nám až do tohoto pátku 19. dubna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Který spisovatel a novinář je autorem předmluvy ke knize Za oponou války?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme