SOUTĚŽ: To je metro, čéče! Vyhrajte nového ilustrovaného průvodce pražským podzemím

Co se děje v pražském metru v noci? Jak získaly stanice své názvy? A jak podzemní trať zasáhla tisíciletá povodeň? Nová knížka plná ilustrací, plánků a komiksů představuje pražské metro jako úžasnou stavbu i skvělý dopravní prostředek. O To je metro, čéče! si můžete tento týden zahrát v rámci pravidelné knižní soutěže serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha To je metro, čéče! od Milady Rezkové

Kniha To je metro, čéče! od Milady Rezkové | Foto: Martin Zajíček | Zdroj: Český rozhlas

Rodiče desetiletého Karla Kroupy nejmladšího hodně pracují, a proto ho každý den nechávají skoro až do večera ve školní družině. Jenže chlapce už to tam vůbec nebaví, obzvlášť středy se mu zdají být nekonečné. Poprosí proto v dopisu Ježíška, jestli by to nemohl nějak zařídit, aby do družiny už nemusel. Aspoň ve středu.

Ježíšek jeho přání vyslyší a domluví, že ho každou středu začne hlídat děda Karel Kroupa nejstarší. Podle vnuka je to trochu svérázný muž, co říká „čéče“ místo „člověče“ a sám si nechává přezdívat Krtek. Malý Karel si představuje nepřeberná dobrodružství, která spolu co týden mohou zažít. Jenže děda ho místo na Merkur vezme do svého osobního království – do pražského metra.

To místo vykopaly stroje a podle dědy se tam vejde celý svět. Jsou tam schody, co jezdí. Lidé známí i cizí, co se nikdy dříve neviděli a už třeba znovu ani nepotkají. Slunce tam nesvítí, ale sem tam fouká vítr, který strhává z hlav klobouky.

Ačkoli tomu Karlík moc nevěří, děda slibuje, že se tu skrývá řada zajímavých míst k prozkoumání. Jako celoživotní pracovník metra to přece musí vědět nejlépe! A tak chlapci vypráví třeba i o tom, kolik kilometrů mají dohromady všechny koleje pražského metra nebo co se vlastně odehrává v těch tmavých prosklených kukaních, co stojí na peroně a není do nich vidět. Ať ho chytí revizor, jestli kecá!

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

První dětská knížka o pražském metru odhaluje tajemný podzemní svět a zavádí i do míst, kam běžný cestující nemá přístup. Hravou, ale fakty nabitou publikaci pro nejmenší čtenáře připravila spisovatelka Milada Rezková s ilustrátory Janem Šrámkem a Veronikou Vlkovou.

„Velmi mě zajímá mezigenerační dialog. Trávit čas s prarodiči, vyptávat se jich a dovolit jim, aby nám předali část ze svých zkušeností, je přece báječná a důležitá věc,“ vysvětlila Rezková pro Český rozhlas Vltava, proč se rozhodla udělat páteří edukativního vyprávění jednotlivé cesty dědečka s vnukem.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 ilustrovaných knih To je metro, čéče!, napište nám až do tohoto pátku 31. ledna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

K čemu, kromě toho, aby zkrášlovaly stanici metra, jsou různě barevné duté a vypouklé desky na stěnách linky A?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme