SOUTĚŽ: Od rychlých aut k pěstování pšenice. Vyhrajte sbírku sloupků Jeremyho farma nejen zvířat

Už když se Jeremy Clarkson proháněl po světě v drahých autech při natáčení pořadu Top Gear, toužil jezdit traktorem a vyorávat své vlastní brambory. Jenomže musel řídit všechna ta různá ferrari a porsche, takže na farmaření nebyl čas. Pak však přišla covidová pandemie, a tak si Clarkson koupil farmu v Oxfordshiru a pořídil si největší traktor na trhu – Lamborghini. Co na tom, že se mu nevešel do stodoly.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Farma Diddly Squat Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte novou knihu Jeremyho farma nejen zvířat

Vyhrajte novou knihu Jeremyho farma nejen zvířat | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„O autech jsem pro Sunday Times psal déle než dvacet let. A pak přišla netopýří chřipka, kvůli které automobilky přestaly půjčovat auta novinářům k testování. Já pak neměl co hodnotit,“ vysvětluje Clarkson v úvodu knihy, jak se z odborníka na automobily náhle stal farmář.

Jak říká, ani během pandemie se mu nechtělo okounět, navíc psaní pro něj nikdy nebyla pouze práce, ale i relaxace. A tak se zkusil zeptat svého editora, zda by nemohl psát o farmaření. Kupodivu se mu dostalo kladné odpovědi.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Je to zvláštní. Když píšu o autech, tak vím, o čem mluvím. Vím, co je nedotáčivost a co dělá karburátor. Ale o farmaření jsem nevěděl nic. Doslova ani ň. Takže se ze mě stal sloupkař týdeníku Sunday Times píšící o farmaření, a já přitom nedokázal odlišit pšenici od ječmene, natož abych je uměl pěstovat. Stejně tak jsem netušil, k čemu slouží taková řepka,“ popisuje populární britský publicista, moderátor a rozdmýchávač kontroverzí.

„Vůbec jsem nechápal, nač mám v traktoru všechna tlačítka, a když mi někdo poradil, abych uskladnil obilí, nevěděl jsem, jestli ho dát do kbelíku nebo do vany. Ukázalo se, že potřebuju stodolu, a dost velkou. Zbývalo jediné – přizvat na objevnou výpravu vás, čtenáře. A že to byla pořádná výprava.“

Postupně se Clarkson naučil nejen pěstovat obilí a zeleninu, ale také chovat hospodářská zvířata a včely. A přestože byl největším (na výšku) farmářem v Anglii, nebyly jeho farmářské začátky vůbec lehké. 

O sbírku novinových sloupků s názvem Jeremyho farma nejen zvířat, které mapují Clarksonovo roční farmářské snažení, si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Každý měsíc nabízí nové rady | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Jeremy Clarkson se narodil roku 1960 v Doncasteru v hrabství Yorkshire do rodiny učitelky a obchodního cestujícího. Jako středoškolský student byl vyloučen ze soukromé školy v Reptonu za požívání alkoholu, kouření a nevhodné chování. Jeho prvním zaměstnáním bylo prodávat pro otcovu firmu plyšové figurky medvídka Paddingtona. Poté začal psát pro různé anglické listy, nejdříve lokální a pak i celostátní.

Časem se vyprofiloval jako odborník na automobily. Začal psát pro prestižní časopis Top Gear a od roku 1988 se stal světoznámým moderátorem stejnojmenném pořadu televize BBC, kde do roku 2015. Později začal s Amazonem spolupracovat na show The Grand Tour. Nyní žije na své farmě Diddly Squat a postupně se stává farmářem.

Texty z Jeremyho farmy nejen zvířat se nejprve objevily jako sloupky v britském nedělníku Sunday Times. Jejich výbor přeložil do češtiny Martin Urban a vydalo nakladatelství Argo. Audioknižní verzi, kterou natočilo Tympanum, doprovází hlas Zbyška Horáka.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Jeremyho farma nejen zvířat, napište nám až do tohoto pátku 15. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenují Clarksonovi spolumoderátoři z pořadu The Grand Tour?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme