SOUTĚŽ: Lolita. Vyhrajte nové výroční vydání románu Vladimira Nabokova

Smyslnost, láska a hřích. Tři témata, nad kterými přemítá postava Humberta Humberta v nestárnoucí knize Vladimira Nabokova. Mistrovský román si i 60 let po svém vydání nachází nové čtenáře po celém světě. Nyní k autorově výročí narození vychází Lolita v novém provedení se čtyřmi variantami obálek. O jednu z nich si můžete zahrát tento týden v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Ramsdale (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové české vydání románu Lolita

Nové české vydání románu Lolita | Zdroj: Nakladatelství Paseka

„Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.“ To jsou známá slova, kterými začíná osobitá zpověď literárního profesora Humberta Humberta. Při letním pobytu ve fiktivním americkém městě Ramsdale se setká s 12letou Dolores Hazeovou. Dívka, které začne přezdívat Lolita, ho na první pohled okouzlí a Humbert se jí stane naprosto posedlý.

Román Vladimira Nabokova, oplývající spisovatelovou typickou slovní virtuozitou, humorem a ironií, dnes patří mezi literární klasiky. V polovině 50. let minulého století, kdy vyšel, ale svým tématem probudil bouři odporu i nemístných očekávání. 

Jen o několik let později příběh posloužil jako předloha pro, kvůli tehdejším regulacím přísně zcenzurovanou, filmovou adaptaci. Postavu Humberta Humberta si zahrál James Mason.

Nové české vydání románu Lolita | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Následovalo několik uvedení na divadelních prknech a další převedení do filmové podoby, tentokrát s Jeremym Ironsem v hlavní roli. Výraz lolita brzy zlidověl jako označení pro sexuálně atraktivní předčasně vyspělou dívku.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Lolita vychází v novém vydání k výročí 120 let od narození jejího autora. Jako celkem čtvrtému vydání knihy v rámci nakladatelství Paseka se mu dostalo čtyř různých grafických provedení obálky. Autorem ilustrací je Jindřich Janíček.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 nových vydání románu Lolita, napište nám až do tohoto pátku 19. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Který americký režisér natočil první filmovou adaptaci románu Lolita?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme