SOUTĚŽ: Mazl tov. Vyhrajte autobiografický román z nepřístupného světa ortodoxních Židů

Má léta u ortodoxní židovské rodiny. Tak zní podtitul knihy Mazl tov, ve které belgická spisovatelka a novinářka Margot Vanderstraetenová otevírá dveře do světa dlouhých černých kabátů, pejzů a štrajmů ze sobolí kožešiny, kde vdané ženy nosí paruky a život se řídí ve dne v noci 613 přikázáními. Tento týden si o ni můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Antverpy Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Mazl tov od Margot Vanderstraeten

Kniha Mazl tov od Margot Vanderstraeten | Zdroj: Nakladatelství Garamond

Margot Vanderstraetenová si potřebuje při studiu na vysoké škole přivydělat, a tak kývne na nabídku ortodoxní rodiny, aby jejich děti doučovala laické předměty.

Na vysokých podpatcích, v upnutých džínách s motivy lebek, ateistickými názory a íránským přítelem je mladá žena jako pěst na oko tradicím, které si tamní židovská komunita už od nepaměti pěstuje: zbožnost, poslušnost, nenápadnost.

OHLASY NA KNIHU

  • Jak si poradila ortodoxní židovská rodina s doučovatelkou v minisukni? Mazl tov je laskavá kronika plná empatie a pochopení, vyprávěná se smyslem pro detail a s beletristickou bezprostředností.“ – The Guardian

Přesto se jí postupem let podaří navázat úzký vztah s židovskou rodinou Schneiderů, které svými postoji konfrontuje s jejich tolik upjatým a uzavřeným světem, jež se zároveň učí chápat. Tento svět totiž po staletích strádání a pronásledování o další konfrontace ani publicitu nestojí.

Vanderstraetenová se rozhodla své zážitky a postřehy z období stráveného v antverpské židovské čtvrti, která patří k jedné z největších komunit ortodoxních Židů hned po New Yorku a Jeruzalémě, až po letech v novinářské branži.

Ve své autobiografii se nevyhýbá pocitům nevěřícnosti a rozhořčení při konfrontaci s mnoha přísnými a nesmlouvavými zákony, které řídí život rodiny Schneiderů, ale zároveň dává prostor i jejím členům, aby ji zasvětili do zákonitostí, protivenství, ale i obav vyplývajících z jejich světa.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Román Mazel tov získal cenu E. du Perronprijs a v Belgii a Nizozemsku figuroval mezi 10 nejprodávanějšími tituly roku 2017. Deník De Standaard ho také vyhlásil za nejlepší non-fiction roku. Dosud byl přeložen do pěti jazyků.

Belgická královna Mathilde ho označila za jednu z nejdůležitějších knih, které jí otevřely oči.

Margot Vanderstraetenová je belgická spisovatelka a novinářka. Její reportáže a rozhovory vydávaly renomované deníky De Standaard a De Morgen. Svého času také působila v porotě literární ceny Librisprijs a vyučovala novinařinu na univerzitě v Gentu. Je autorkou celkem šesti knih. Dvě z nich se dočkaly i ocenění.

UKÁZKA Z KNIHY

Jakoby se nebe roku 1991 už tak dost nezatáhlo, sdělila mi Elzira jednoho večera jen tak mezi řečí, když jsme se skláněly nad jejími učebnicemi, že měli na návštěvě šadchen.

„Kdo je to šadchen?“

„Dohazovač. Nebo teda v tomhle případě dohazovačka.“

„A co dělá?“

„Zprostředkovává sňatky.“ A potom mi vyprávěla, že šadchen požívají v ortodoxní židovské komunitě velké úcty, že znají židovské rodiny po celém světě a že mají v kartotéce ke každému všechny potřebné údaje o rodokmenu a rodinné historii a poznámky ohledně charakteru a genetiky.

„To ti nevadí?“

„Co?“

„Že toho o tobě ví tolik?“

„Je to naše tradice.“

„A oni ti vyberou ženicha?“

„Je tu jeden nápadník.“

„Oni ti vyberou ženicha?“ zopakovala jsem. Srdce mi bušilo.

„Muži, kteří o mě mají zájem, se mně a mojí rodině představí prostřednictvím dohazovačky.“

„Takže ti vyberou ženicha.“

„Ne, mám na výběr.“

„Na výběr ze dvou mužů?“

„Ano. Ne. Sama můžu navrhnout kandidáty. I moji bratři je můžou navrhnout. Každý může.“

„A když se ti nápadník nebude líbit, můžeš ho poslat k vodě?“

„Ano.“

„I třeba tisíckrát po sobě, když budeš chtít?“       

„To se nestane.“

„A co když se zakoukáš do někoho jiného? Do někoho, s kým se seznámíš náhodou?“

„To se nestane.“

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Mazl tov, napište nám až do tohoto pátku 4. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se nazývá rituál, kterým slaví židovské dívky dovršení náboženské dospělosti?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme