SOUTĚŽ: Mezi dvěma Kimy. Vyhrajte audioknihu podle vzpomínek koreanistky Niny Špitálníkové

Koreanistka Nina Špitálníková se rozhodla poznat jednu z nejtužších diktatur na světě zblízka. Podala si proto přihlášku na Kim Il-sŏngovu univerzitu v Pchjongjangu, kam také byla přijata. Mimořádné svědectví o každodenním životě v totalitní zemi přinesla ve své knize Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR. Tento týden si můžete v rámci pravidelné soutěže serveru iROZHLAS.cz zahrát o její audioknižní verzi.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Pchjongjang/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V knižní soutěži tento týden hrajeme o audioknihu Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR

V knižní soutěži tento týden hrajeme o audioknihu Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR | Zdroj: Český rozhlas

Špitálníková absolvovala první ze svých dvou studijních pobytů za vlády Kim Čong-ila. Podruhé do Severní Koreje jela v době, kdy už otěže režimu svíral pevně v rukou jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Jako studentka nejprestižnější severokorejské univerzity byla každodenně a bezprostředně konfrontována se systémem, kde jsou práva jednotlivce omezována de facto ve všech sférách života.

Kastovní systém předurčuje osud člověka ještě před jeho narozením. Od útlého dětství je mu vštěpována ideologie, kde je vůdce popisován jako dokonalá bytost na straně dobra a Japonsko a Spojené státy americké naopak jako ztělesnění nejhoršího zla.

Nejeden početní příklad, se kterým se školáci setkávají, učí děti počítat zabité Američany a Japonce. Jižní Korea mezitím bývá vykreslována jako země, kde je život utrpením – na rozdíl od „ráje na zemi“, kde mají to štěstí žít právě Severokorejci.

Koreanistka Nina Špitálníková | Foto: Julie Kalodová | Zdroj: Český rozhlas

Přestože byla jako zahraniční studentka svázána řadou zákazů, její zvídavost ji přiměla některé z nich porušit, a proniknout tak za zeď, kterou mezi cizince a běžné Severokorejce staví všudypřítomná propaganda.

Nina Špitálníková: Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR

Účinkuje: Barbora Goldmannová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Michal De Diana Boro
Režie: Radim Nejedlý

Premiéra: 4. 6. 2022

Přes dohled tajné policie se jí podařilo dostat se na místa, která jí měla zůstat skryta a která nabízejí zcela jiný obrázek, než jaký s radostí prezentuje turistům severokorejský režim.

Pro běžného Středoevropana jsou ovšem pozoruhodné například i podmínky na univerzitních kolejích, kde dodávky vody a elektřiny zdaleka nejsou samozřejmostí. V kontrastu s touto realitou pak působí nablýskané monumenty, muzea a všechna slova o nejúžasnější zemi na světě, kterými průvodci krmí zahraniční turisty, poněkud úsměvně.

Četba vznikla jako Radiokniha pro Český rozhlas Plus. Za režií stojí Radim Nejedlý a knihu namlouvá Barbora Goldmannová. Do soutěže audioknihu Mezi dvěma Kimy poskytla Radiotéka, e-shop Českého rozhlasu.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 audioknih Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR, napište nám až do tohoto pátku 31. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Nina Špitálníková na svou knižní prvotinu navázala sbírkou rozhovorů se severokorejskými uprchlíky. Jak se kniha jmenuje?

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme