SOUTĚŽ: Mezi svými. Vyhrajte knihu oceňovaného izraelského spisovatele Amose Oze

Osm krátkých příběhů a několik postav, jejichž osudy se uvnitř izraelské průmyslové osady denně střetávají a míchají. Vyrovnávají se se společenskými poměry, kolektivistickým duchem, vlastními sny i osamělostí.  Izraelský spisovatel Amoz Oz splňuje ve své knize z roku 2012 to, co slíbil v jejím titulu. Vrací se mezi své, na místo, kde se zrodilo jeho psaní.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Mezi svými oceňovaného izraelského spisovatele Amose Oze

Kniha Mezi svými oceňovaného izraelského spisovatele Amose Oze | Zdroj: Český rozhlas

Ve fiktivním kibucu 50. let minulého století žijí různí lidé. Zahradník, který na svých ramenou nese všechny tragédie světa, žena, která své sokyni v lásce píše zvrácené dopisy, nebo třeba otec, který se vyrovnává s románkem dcery se svým dlouholetým přítelem a vrstevníkem.

Amos Oz se narodil roku 1939 jako Amos Klausner v Jeruzalémě v rodině východoevropských Židů, kteří se přistěhovali do tehdejší britské mandátní Palestiny v polovině 30. let. Na vlastní kůži zažil dvě arabsko-izraelské války, celý život proto bojoval za usmíření mezi Židy a Araby. Přes 30 let strávil v kibucu. Čtyřikrát navštívil Prahu, naposledy v roce 2013. Zemřel na konci prosince roku 2018.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Za svůj život napsal řadu románů, povídkových sbírek, esejů a politických článků. Byl mimo jiné držitelem Mírové ceny německých knihkupců, Izraelské ceny za literaturu nebo Ceny Franze Kafky. Stal se nejvíce překládaným spisovatelem v historii Izraele. Jeho díla byla přeložena do 41 jazyků včetně češtiny.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Mezi svými, napište nám až do tohoto pátku 3. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Ve kterém roce převzal Amos Oz v Praze Cenu Franze Kafky?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme