SOUTĚŽ: Cambridge Analytica a plán na zničení světa. Vyhrajte Mindf*ck, zpověď whistleblowera

V roce 2016 výsledky referenda o brexitu šokovaly svět. Nikdo ale tehdy nevěděl, že se na tomto vítězství podílela také společnost Cambridge Analytica. Whistleblower a bývalý ředitel výzkumu Christopher Wylie pomáhal tuto mocnou zbraň vybudovat. Nakonec ho ale výčitky svědomí přiměly, aby proti své firmě veřejně vystoupil. Svůj příběh popisuje v knize Mindf*ck, o kterou si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel výzkumu Cambridge Analytica Christopher Wylie během slyšení v americkém Senátu (foto z května 2018)

Bývalý ředitel výzkumu Cambridge Analytica Christopher Wylie během slyšení v americkém Senátu (foto z května 2018) | Foto: Al Drago | Zdroj: Reuters

V sobotu 17. března 2018 vydává agentura ČTK následující zprávu: Britská firma Cambridge Analytica využívala privátní informace z víc než 50 milionů facebookových účtů při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. Odkazuje se přitom na informace deníku The New York Times.

Podle expertů jde o jeden z největších útoků na soukromí uživatelů facebooku. Napadeny a zneužity byly podle The New York Times facebookové profily třetiny severoamerických uživatelů této sítě, což je zhruba čtvrtina Američanů s volebním právem.

Obálka knihy Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení | Zdroj: Nakladatelství Dokořán, Nakladatelství Argo

„Využili jsme facebooku ke zpracování milionů uživatelských profilů. A vyvinuli jsme modely s využitím dat, podle nichž bylo možné zacílit. To byl základ fungování celé firmy,“ sdělil tehdy novinářům Christopher Wylie.

Cambridge Analytica vznikla jako nástroj k zahájení ideologického útoku Steva Bannona na Ameriku – a brexit, stejně jako předchozí operace v Africe či Karibiku, pro ni posloužil jako generální zkouška.

Společnost spojila psychologický výzkum se soukromými facebookovými daty a vytvořila tak neviditelnou zbraň, která měla moc měnit to, co voliči považovali za realitu. Stačilo odhalit dlouho potlačované napětí a přilít do něj trochu benzínu, aby došlo k explozi, jež v roce 2016 vyvrcholila americkými prezidentskými volbami.

Christopher Wylie svým veřejným vystoupením odstartoval – za cenu osobních obětí – nejrozsáhlejší vyšetřování nezákonného ovlivňování voleb v dějinách. Ve své zpovědi odhaluje skutečný příběh britského referenda o vystoupení z Evropské unie, Bannonovy americké revoluce a celosvětového zločinu proti demokracii.

Mnohem více než o brexitu či Donaldu Trumpovi je ale kniha o tom, jak snadné je s pomocí osobních dat, jež o sobě neustále v online prostoru trousíme, nahlédnout do lidských myslí a prostřednictvím moderních technologií s nimi manipulovat.

„Máme-li zabránit, aby nějaká nová Cambridge Analytica znovu napadla naše občanské instituce, musíme najít možnost, jak se vypořádat s narušeným prostředím, z něhož se vylíhla. Parlamenty po celém světě se už příliš dlouho mylně domnívají, že ‚zákony nemohou držet krok s digitální technologií‘,“ uvažuje ve své knize Wylie.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Za příklad toho, že zákon může držet krok s rozvojem technologií, dává medicínu, stavebnictví, potravinové standardy, energie a mnoho dalších technických odvětví.

„Potřebujeme nová pravidla, aby na internetu vzniklo zdravé tření, něco jako zpomalovací prahy na silnici, abychom zajistili bezpečnost nových technologií a digitálních ekosystémů,“ dodává whistleblower.

Christopher Wylie je ve svých třiceti letech označován za „prvního velkého whistleblowera mileniálů“ a „proroka s růžovými vlasy seslaného z budoucnosti“. Proslavil se jako zakladatel, a následně strůjce zkázy, firmy Cambridge Analytica. Jeho odhalení masivního zneužívání dat otřásla Silicon Valley a vedla k jednomu z největších mezinárodních vyšetřování datové kriminality v naší historii. 

Jeho knižní zpověď s názvem Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa vydala v českém překladu Jana Klímy nakladatelství Dokořán a Argo.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Mindf*ck, napište nám až do tohoto pátku 20. srpna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém roce byla založena firma Cambridge Analytica?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme