SOUTĚŽ: Není. Vyhrajte novou knihu od autora Gottlandu polského novináře Mariusze Szczygiela

O přibývání let a ubývání sil. Tak představuje novou sbírku literárních reportáží a fejetonů s příznačným názvem Není její český nakladatel. Její autor, polský novinář Mariusz Szczygiel, o ní sám říká: „V této knize není nic vymyšlené. Kdybych si vymýšlel, byla by daleko zajímavější.“ O Není si můžete tento týden zahrát v rámci pravidelné knižní soutěže serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Praha / Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Není, autor: Mariusz Sczygiel

Není, autor: Mariusz Sczygiel | Foto: Martin Zajíček | Zdroj: Český rozhlas

Ve svém novém souboru se autor zabývá ubýváním, loučením a smrtí. Všechny obsažené texty, od jednovětných záznamů cenných životních lekcí („Všechno potřebuje svou formu, svůj rytmus, Mariuszi. Zejména nepřítomnost.“) až po delší kousky, se točí kolem motivu co jsme nebyli a už ani nebudeme.

Jak ale sám přiznává, je to především kniha o lásce. A tak se vedle různých druhů ztrát stále vrací k tématu, co zůstává a s čím se musíme potýkat, ať už jsou to rituály, smutek, nostalgie nebo skryté touhy.

Ohlasy na knihu Není

  • U Szczygiela se reportáž stává meditací.“ – překladatel William R. Brand

  • Kniha dojímá, ale také pomáhá přemoci strach.“ – literární kritik Jaroslaw Czechowicz

Szczygiel se například detailně zabývá životem a dílem básnířky Violy Fischerové a jejích manželů, literátů Karla Michala a Josefa Jedličky, či historií pražské Müllerovy vily. Jeden fejeton věnuje svému stárnoucímu otce, který opakovaně přijíždí do Prahy, aby ji viděl naposledy. Píše také třeba o spisovatelkách-dvojčatech, která předstírala, že nejsou Židovkami, nebo albánském malíři, jehož obrazy neměly za komunismu ten správný druh optimismu.

Reportáž s názvem Roztomilý a poslušný, která je vedle jiných součástí knihy Není, se objevila nejprve v novinové příloze. Druhý den tehdejší polský premiér Donald Tusk řekl, že po jejím přečtení celou noc nespal. Když za ni Szczygiel posléze přebíral Cenu Andrzeje Woyciechowského, předával mu ji prezident Bronisław Komorowski se slovy: „Nespal nejen Tusk, ale ani já.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

O takzvané nejnáročnější reportáži Mariusze Szczygiela se dočtete také v rozhovoru, který dal autor serveru iROZHLAS.cz v roce 2017.

Mariusz Szczygieł je dlouholetý reportér listu Gazeta Wyborcza a autor řády reportážních a fejetonistických knih. Tou vůbec první vydanou v českém překladu byl Gottland, pozdější světový bestseller ověnčený mnoha cenami.

V roce 2014 označil spisovatel Julian Barnes v deníku The Guardian americký překlad Gottlandu za nejlepší knihu roku. Za reportáž Roztomilý a poslušný, která je obsažena i v jeho knize Není, byl Mariusz Szczygieł vyhlášen Novinářem roku 2013. Fenoménu polské literární reportáže se věnuje také jako editor.

Ukázka z knihy Není

Musím naposledy spatřit to nádherné město, kde ses, synu, tolik napracoval.

Naposled je viděl v roce 2009, pak v desátém, pak ve dvanáctém. A tak je tady naposled, počtvrté.

Tatínku, ptám se 7. června 2015 od počítače, píšu reportáž o tobě v Praze. Jak by měla vypadat?

No, tak to tam musí být moje příjmení a křestní jméno – Szczygieł Jerzy. A ten text musí být lehký, ne těžký, protože v Praze je všechno lehké. A ještě dodávám, že by měl být zajímavý a úchvatný.

Ano, potvrzuje znenadání maminka, která se málokdy ozve, měl by být úchvatný, jinak by nemělo smysl ho psát.

Tak takovéhle požadavky na mě ještě nikdo nevznesl!

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Není, napište nám až do tohoto pátku 24. ledna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Díky které populární české zpěvačce se začal Mariusz Szczygiel učit česky?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme