SOUTĚŽ: Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být. Vyhrajte sbírku pandemiálních povídek

Jak čeští spisovatelé zhodnocují stav nouze? Jak se karanténa, izolace a nečekaná absolutní proměna životů lidí zrcadlí v jejich tvorbě? Na to najdou čtenáři odpověď ve sbírce sedmnácti povídek, ve které autoři promlouvají o různých aspektech, projevech důsledků pandemie a jiných výjimečností všední každodennosti. O antologii Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být si můžete tento týden zahrát v soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž ČR / Německo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být

Kniha Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být | Zdroj: Nakladatelství Odeon

Jak vysvětluje v úvodu knihy generální ředitel Českých center Ondřej Černý, myšlenka takzvaných korona povídek se zrodila v Českém centru Berlín.

„Cílem bylo získat originální autorský beletristický text pro prezentaci na webu a sociálních sítích, a to od českého autora, který má silný vztah k německému prostředí,“ říká s tím, že nápad posléze převzala a dále rozvinula česká centra v Izraeli, Japonsku, Německu, Rakousku, Rusku, Řecku a v USA.

„Přítomnost či stín přítomnosti pandemického covidu velmi intenzivně vstupuje do našich každodenních životů. Povídky obsažené v této antologii tak lze vnímat jako svědectví této mimořádné doby.“

Krátkým osobitým textem, který popisuje například to, jak se karanténa, izolace či náhlá proměna životů zrcadlí v lidských osudech, přispěli třeba spisovatelé Bianca Bellová, Jaroslav Rudiš nebo Kateřina Tučková.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„V době, kdy pandemie začala, jsem prožívala ještě šestinedělí, takže ta úzkost se možná vztahovala vůbec k celé mé životní situaci. Měla jsem pocit, že nemám dostatečný nadhled na to, abych situaci mohla uchopit. Ale jak čas pokračoval a deadline se blížil, tak najednou i příběhů přibývalo a dalo se generalizovat. Nakonec jsem opravdu zvolila tu úzkost, která postihla nejen mě, ale i řadu lidí, kteří byli jindy pevní v kramflecích,“ popsala Tučková vznik své povídky pro Českou televizi.

„Když hrdinka té povídky odpočítává počet nově nakažených a jsou tam cifry třicet, padesát, osmdesát, tak mi to dnes připadá vlastně cynicky úsměvné, protože ta doba jarní a podzimní se liší nejen počtem nakažených, ale i v atmosféře, jak to lidé prožívají, i v tom, jakým dalším okolnostem čelíme.“

Samotný název sbírky ale vychází z povídky Lucie Faulerové. „Název svazku odkazuje k původně bezpečnostnímu varování, které se stalo všeobecně známým úslovím a funguje v řadě kontextů. Ale tahle kniha by rozhodně neměla odrazovat, naopak! Na ‚jedné lodi‘ se zde setkali špičkoví čeští autoři různých generací,“ vysvětluje šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 sbírek povídek , napište nám až do tohoto pátku 5. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kolik zahraničních poboček mají Česká centra?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme