SOUTĚŽ: Otcova past. Vyhrajte nový kriminální román z pera začínajícího spisovatele

Jedna neklidná cesta vlakem, jeden nečekaný telefonát od staršího bratra a jedna zvlaštní prosba od otce, po kterém se slehla zem. Tak začíná kriminální román Otcova past. Jejím autorem je debutující spisovatel Tomáš Zrůst. O podepsanou knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Zrůst

Tomáš Zrůst | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kniha podle Zrůsta vzešla z jediné náhodné věty. „Jednoduše přišla jednou během cesty vlakem. Zapsal jsem si ji, aniž bych věděl, jestli z ní může něco být nebo kdo by ji vyprávěl. Tou větou celá kniha také začíná. Po pár týdnech jsem se k ní znovu vrátil a začal z ní postupně vymýšlet rysy hlavní postavy, prostředí i rodinný konflikt,“ vypráví autor pro iROZHLAS.cz.

„Jediné, co jsem během procesu dělal vědomě, byla snaha o vlastní podání žánru blízkého směsici thrilleru, detektivky a psychologického románu. A následně i motiv rozbíjejících se myšlenkových vězení, jak jádro příběhu nazývám.“

Na Otcově pasti pracoval s přestávkami dva roky, když ještě studoval. Jak říká, na psaní neměl vždycky čas, ale i tak se snažil k románu vracet, pokračovat v něm a zkoušet si nové přístupy. Proto je v něm poznat i to, jak se měnil jeho autorský styl psaní a vyprávění.

Tomáš Zrůst | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Zajímalo mě, jak by se dalo pracovat s tím, jak dokážeme být silně zajetí ve vlastních kolejích a představách, na které nedáme dopustit a sami se v nich v podstatě uvězníme. A jak málo stačí, abychom byli schopni přehlížet něco, co je pro jiné naprosto zjevné. Není to nové téma, ale zároveň je nesmírně přitažlivé a dá se s ním pracovat mnoha různými způsoby,“ vysvětluje Zrůst hlavní téma své knihy.

„Mým cílem bylo otřást světem hlavních postav, které mají na stejnou situaci naprosto odlišný a omezený pohled. Nevědí všechno a ani nemohou.“

Jak debutující autor tvrdí, samotný příběh i postavy románu jsou fiktivní a s jeho reálným životem mají pramálo společného.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Ale zároveň bych lhal, kdybych řekl, že tam nejsou alespoň malé náznaky. Klíčová myšlenka vycházela částečně z mé vlastní zkušenosti. Sám jsem totiž zjišťoval, do kolika iluzí jsem se zamkl a bral je tvrdohlavě jako dané a později, když jsem se z nich konečně vymykal, jsem sledoval, kolik se toho okolo mě mění. Měl jsem štěstí, že se to v porovnání s příběhem knihy dělo výrazně klidněji,“ dodává.

Tomáš Zrůst pochází z Jaroměře, v současné době ale žije v Praze. Je absolventem bezpečnostních studií na Univerzitě Karlově, jako externista přispívá na server iROZHLAS.cz. Jak říká, svou obrovskou vášeň pro psaní objevil už v dětství. Jeho tvorba ale dlouhou dobu končila v šuplíku. Otcovu past proto nazývá svým knižním debutem i splněným snem.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Otcova past, napište nám až do tohoto pátku 6. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje skotský spisovatel, který stojí za takzvanou sérií čínských thrillerů a jehož knihy vydává nakladatelství Host?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme