SOUTĚŽ: Pěstujeme ve městě. Vyhrajte knižního rádce o zahradničení v bytě nebo na komunitní zahradě

Jak založit zahradu? Jak osázet vyvýšený záhon nebo truhlík, který se vejde i na parapet? Přesně to radí příručka iniciativy Kokoza, která chce přispět k ozelenění města pomocí komunitních zahrad, balkonů, parapetů i sousedských záhonů. Větším cílem je pak najít cestu k větší potravinové soběstačnosti přes komunitou podporované zemědělství. O knihu Pěstujeme ve městě si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Pěstujeme ve městě

Kniha Pěstujeme ve městě | Foto: Lukáš Řezník | Zdroj: iROZHLAS.cz

Záhonky i zahrady mohou vzkvétat i ve městě. Stačí jen vědět, jak na to. Tvrdí to členové obecně prospěšné společnosti Kokoza, tvůrci nového knižního rádce Pěstujeme ve městě. Podle nich je jedno, jestli zeleň roste na veřejném prostranství, ve vnitroblocích, u školy nebo třeba na střeše. Důležité je, že vůbec vyroste.

Publikace je věnovaná současným i budoucím komunitním zahradníkům, městským pěstitelům a těm, kteří si podle autorů uvědomují, že bioodpad je poklad a že zelená města jsou příjemnější pro život.

Kniha provádí procesem vytváření zelených a jedlých míst ve městech. Od historie komunitních zahrad, která ve světě začíná v 18. století, přes hledání vhodného prostoru a rady pro zakládání kompostu i správné vysévání až po legislativní zádrhele.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Vlastní zelenina, ovoce a bylinky, které nejen lépe chutnají, ale k pěstování často přilákají i děti. Lepší vztahy se sousedy. Zahrada, na které mohou trávit čas,“ zmiňují členové iniciativy důvody, proč komunitní zahrady a záhonky vznikají.

„V neposlední řadě i místo, kam lidé odhodí svoje slupky z kuchyně a promění je v hnojivo. A nakonec i odpočinek od sedavé práce, a dalo by se říct, doslova zahradní terapie.“

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Pěstujeme ve městě, napište nám až do tohoto pátku 17. dubna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Název iniciativy Kokoza je zkratka tří slov. Kterých?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme