SOUTĚŽ: ‚Dláždily historii a stavěly pomníky na její cestě.‘ Vyhrajte publikaci o politických procesech

Kramář, Rašín, Horáková, ale i Slánský, Hilsner nebo K. H. Frank. Vinní i bez viny. Komunisté, demokraté, židé i nacisté, kteří stanuli před soudem kvůli svému politickému přesvědčení, rase, funkci či z osobních důvodů. Některé rozsudek poslal za mříže, jiné pod šibenici. Nejslavnější politické procesy našich dějin mapuje publikace historika Jaromíra Slušného. Zahrát si o ni můžete tento týden v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Soudní síň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milada Horáková během procesu

Milada Horáková během procesu | Zdroj: Národní muzeum

„Ať je to v Rusku, Polsku, Bulharsku nebo v Československu, všichni se stejně přiznávají k zločinům, které nespáchali, všichni stejně vyslovují pokání, všichni stejně odříkávají naučenou řeč a vše jim to stejně není nic platno. Rudolf Slánský už začal dělat známé automatické pohyby člověka, který je drcen balvanem,“ komentoval Ferdinand Peroutka v prosinci 1951 ve vysílání Svobodné Evropy Slánského zatčení. 

Obálka knihy Procesy od Jaromíra Slušného | Zdroj: Nakladatelství XYZ

Už sliboval, že nezatrpkne nad svým osudem, což znamená, že je k smrti poděšen. Už požádal, aby soudruzi byli tak laskaví a vyloučili ho ze strany, což znamená, že je ztracen. Balvan komunistického vyšetřování je těžší než jiné balvany a nikdo nepochybuje, že Rudolf Slánský se přizná ke všemu, co od něho bude žádáno.“

Původem slovenský historik a vysokoškolský pedagog Jaromír Slušný v předmluvě své knihy označuje politické procesy za akty, které spíše než spravedlnost hledají trest a odplatu. „Obžalovaného mají zostudit a pokořit, zpochybnit jeho činy, jeho život polepit nálepkami, popsat posměšnými nápisy a pomalovat hanlivými obrázky,“ říká.

Jeho publikace mapuje nejslavnější politické procesy, které se konaly na území Československa během obou totalitních režimů a v období poválečném.

„Z množství procesů, které máme k dispozici, jsme vybrali ty, jež se udály v časech nazvaných obdobím nesvobody, tj. v době protektorátní, poválečné a poúnorové,“ popisuje Slušný. „Každý z nich je v něčem zvláštní a osobitý, tedy jedinečný, každý může čtenáře plně oslovit nebo alespoň zaujmout,“ dodává s tím, že každý navíc odráží svou dobu a její právní a politické prostředky.

„Soudy někdy pečlivě zvažovaly všechny okolnosti projednávané kauzy, braly do úvahy polehčující i přitěžující okolnosti, vyslechly svědky, prohledaly texty předložených dokumentů. A podle toho rozhodovaly,“ vysvětluje historik.

„Jindy braly do úvahy jen ty okolnosti, které umožňovaly obžalované odsoudit k co největším trestům, a naopak zavíraly oči před vším, co mluvilo v jejich prospěch.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Osobitými jsou podle něj v tomto ohledu procesy z dob tzv. protektorátu, ale stejně tak z období bezprostředně následujících po únoru 1948, kdy se změnily v pouhé frašky, sledované četným osazenstvem.

„Procesy dláždily ulice, po kterých kráčela historie, a když se nad tím zamyslíme, budovaly také pomníky, které kolem nich stojí,“ podotýká Jaromír Slušný.

Knihu Procesy vydalo nakladatelství XYZ. Čerpá z celé řady pramenů, které vytvářejí ucelené portréty sledovaných osobností, a rozkrývá tak často ne zcela známé pozadí historických událostí. Svým rozsahem a vhledem do dějin soudnictví na vlně populárně naučné literatury tudíž jde o ojedinělou publikaci. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Procesy, napište nám až do tohoto pátku 26. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kolik let uběhne letos v listopadu od politického procesu s Rudolfem Slánským?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme