SOUTĚŽ: Příručka přežití pro začátečníky. Vyhrajte povinnou četbu (nejen) před letním kempováním

Co dělat v případě lesního požáru? Jak odehnat hada? A jaké čtyři zásady byste si měli pamatovat při výběru vhodného tábořiště? Na to všechno odpovídá Příručka přežití pro začátečníky: Stanování a outdoorové dovednosti krok za krokem, o kterou si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kemp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěžte s námi o knihu Příručka přežití

Soutěžte s námi o knihu Příručka přežití | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ať už se chystáte na dobrodružnou výpravu, nebo se chcete jen naučit pár užitečných outdoorových dovedností, kniha Colina Towella je pro vás jako dělaná.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

  • Nevystavujte se dobrovolně nebezpečí jen proto, že si tyto nebezpečné aktivity, jako je třeba útěk před krokodýlem nebo žralokem, chcete vyzkoušet.
  • Nebezpečnější aktivity podnikejte pouze pod dohledem dospělé osoby. Tyto aktivity jsou označené výstražným symbolem.
  • Používejte zdravý rozum, a než kteroukoliv z aktivit vyzkoušíte, proveďte řádný průzkum a procvičujte ji.
  • Jakékoliv zdravotní problémy vám mohou určité aktivity znepříjemnit nebo se během nich zhoršit. Nejdřív vše konzultujte s lékařem.
  • Dávejte pozor a každou aktivitu — nejen ty nebezpečné — provádějte zodpovědně, abyste zůstali v bezpečí.

„Lidé se mě často ptají, v jaké nejnebezpečnější situaci jsem se ocitl. Ovšem přestože jsem operoval v těch nejtvrdších podmínkách na světě, nikdy jsem se neocitl v situaci, kdy by mé jednání bylo vyloženě otázkou života a smrti. Mám snad pouhé štěstí? Možná, ale jak se říká v armádě, ‚štěstí přeje připraveným‘,“ píše v předmluvě knihy bývalý příslušník britského královského námořnictva, který už více než 40 let vede kurzy přežití ve všech možných podmínkách.

„Když sedíte na vrcholku hory a jste podchlazení, je trochu pozdě vzpomenout si, že jste mohli předem zkontrolovat předpověď počasí a sbalit si teplejší oblečení, než jste vyrazili na cestu, nebo že jste se mohli vrátit, jakmile se počasí začalo měnit,“ dodává.

Důležité je podle něj nezapomínat na jedno moudré přísloví: „Znalosti nic neváží a v batohu vám místo nezaberou.

V jeho jasné a jednoduché příručce se čtenáři naučí základům orientace, trekkingu, chování zvířat, výroby přístřešku, první pomoci a mnohé další dovednosti. Zjistí třeba, co si s sebou sbalit na výpravu, jak naplánovat trasu a co si vzít do „kápézetky“.

Co dělat, když se setkáte s divou zvěří? | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Příručka přežití pro začátečníky také ukazuje, jak se neztratit a zorientovat v terénu za pomocí mapy a kompasu nebo slunce a hvězd, nebo například jak se pohybovat terénem, jako jsou lesy, bažiny, lesy, pouště a hory. Čtenáři se v ní naučí i to, jak se dá předpovídat počasí z mraků a směru větru.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Ilustrace „krok za krokem“ názorně zobrazují důležité dovednosti, ale také pokročilejší techniky, které vám mohou zachránit život, ať už jde o stavbu přístřešku z větví, nebo přežití laviny. Na přední a zadní straně je pak k dispozici mini verze příručky, kterou si můžete vyfotit, a mít ji tak neustále u sebe.

V českém překladu Olgy Fišnerové vydalo knihu nakladatelství Pangea.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Příručka přežití pro začátečníky: Stanování a outdoorové dovednosti krok za krokem, napište nám až do tohoto pátku 1. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který na cesty po přírodě nepostradatelný předmět se skrývá za zkratkou KPZ?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme