SOUTĚŽ: Retro příběhy. Vyhrajte knihu o tom, jak vypadal život v Československu mezi 50. a 60. lety

Léta sbírá nejen příběhy slavných osobností, ale také míst, předmětů a jevů, které neodmyslitelně patří k české minulosti. Ve své nové knize se publicistka Blanka Kovaříková vydává s pomocí pamětníků, sběratelů a nadšenců po stopách legendárních hotelů, restaurací, varieté a tančíren či zaniklých plováren. O Retro příběhy si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Retro příběhy od Blanky Kovaříkové

Kniha Retro příběhy od Blanky Kovaříkové | Foto: Kristina Roháčková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Čtenáři se z knihy dozvědí třeba to, co byl Dětský dům nebo Liberecké výstavní trhy, kde bývala v 50. a 60. letech minulého století vyhlášená lahůdkářství či uzenářství. Ze vzpomínek autorky a vyprávění pamětníků zjistí také to, jak se dřív lyžovalo, jezdilo na chmel, létalo s ČSA nebo se otužovalo ve Vltavě.

Třeba o tom, jak vypadal zejména noční život na Václavském náměstí v Praze, se rozpovídal Oldřich Mraček, který si v roce 1957 založil vlastní orchestr Combo Mraček. „V padesátých letech bylo v zájmu státu, aby se lid po práci zabavil, a tak už třeba ve 14 hodin odpoledne začínala lidová zábava U Zlatého křížku v Nekázance. To byla snad největší pražská dupárna,“ ohlíží se.

„Chodili tam nádražáci z Hlaváku i z Masaryčky, zaplatili tři koruny vstup a za další tři koruny tureckou kávu a bavili se do podvečera. Všude hrála živá hudba, samozřejmě nejrůznější úrovně. Také v hotelu Juliš na Václaváku se hrálo denně odpoledne i večer, a to ve třech sálech!“

Blanka Kovaříková jako novinářka prošla deníkem Noviny, týdeníkem Národní listy nebo časopisem Vlasta. Nyní působí na volné noze. Zabývá se především osudy českých hereckých legend a historií policie za první republiky. Mapuje také třeba zajímavé domy, které jsou spojené s osudy uměleckých osobností.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Na kontě má zatím čtrnáct knih, které většinou vycházejí z jejích publicistických výstupů. Například Herecké balady & romance jsou kompilací rozhovorů s Milošem Kopeckým, Janou Brejchovou, Janou Preissovou nebo Svatoplukem Benešem. V Příbězích domů slavných i zapomenutých zve čtenáře na prohlídku domů Jana Třísky, Mileny Dvorské nebo Tomáše Holého. Své mnohaleté bádání o Oldřichu Novém představuje v Tisíc tváří Kristiána.

Je laureátkou Ceny Egona Ervína Kische za rok 2013. V roce 2018 získala Zvláštní prémii Miroslava Ivanova. Jako spoluautorka stojí také za televizním dokumentem Kriminální policie aneb Na jménech nezáleží, 13. komnatou Consuely Morávkové nebo dokumenty o Slávce Budínové a o Vladimíru Rážovi z cyklu Příběhy slavných.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Retro příběhy, napište nám až do tohoto pátku 16. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém roce byla dokončena stavba pražského Paláce Lucerna?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme