SOUTĚŽ: Zlatý dům. Vyhrajte ‚první velký román trumpovské éry‘ z pera Salmana Rushdieho

Příběh o přistěhovalectví, bohatství a současné Americe očima světoznámého autora indického původu. V soutěži serveru iROZHLAS.cz můžete vyhrát román Zlatý dům, ve kterém Salman Rushdie seznámí čtenáře se záhadným magnátem vystupujícím pod pseudonymem Nero Golden.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Zlatý dům od Salmana Rushdieho

Kniha Zlatý dům od Salmana Rushdieho | Zdroj: iROZHLAS.cz

Do luxusního domu v newyorské čtvrti Manhattan se stěhuje bohatý muž se svými třemi syny Petroniem, Luciem Apuleiem a Dionýsem. Bývalý společník bombajské stavební a filmové mafie vyvolává výstředním chováním nebo sňatkem s ruskou emigrantkou zájem i fámy ve svém okolí.

  • „Rushdie poukazuje v románu o rase, nových začátcích a různých bublinách amerického života na celonárodní krizi identity.“ The Guardian
  • „Zlatý dům není toliko o Trumpovi, jako o podmínkách, které ho stvořily – podmínkách, jak nyní můžeme zpětně s jistotou tvrdit, které ho učinily nevyhnutelným.“ The New York Review of Books

Vůbec nejvíc přitom zaujme Reného, aspirujícího filmaře, který se o rodině a osudech Goldenových rozhodne natočit polodokumentární snímek.

Je to právě René, kdo v románu Zlatý dům přebírá roli pozorovatele dění a vypravěče. Právě díky tomu se celkem třinácté knize britsko-indického autora Salmana Rushdieho dostalo od kritiků příznaku „Velký Gatsby naší doby“.

Svým zarámováním mezi prezidentské funkční období Baracka Obamy a Donalda Trumpa, který navíc sdílí řadu charakteristik s postavou záhadného Nerona Goldena i jistým zelenovlasým záporákem s přezdívkou Joker, navíc uvozuje novou epochu americké politické společnosti, a stává se tak prvním velkým románem trumpovské éry.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

A co by měl čtenář od Zlatého domu čekat? Mnohovrstevnatý, lehce pohádkový děj zasazený do noirové atmosféry, který je prošpikovaný popkulturními narážkami a přikrášlený filmovou stylizací.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Zlatý dům, napište nám až do tohoto pátku 8. února, do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

V jakém roce byl Salman Rushdie povýšen britskou královnou do šlechtického stavu?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme