SOUTĚŽ: Kronika ztraceného města. Vyhrajte Šikmý kostel, nejlepší audioknihu loňského roku

Z výstavních budov a vznosné katedrály někdejší pastevecké vesnice, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, dnes už nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Tento týden si můžete v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz zahrát o absolutního vítěze letošních audioknižních cen, které už poosmé vyhlásila Asociace vydavatelů audioknih. Debutový román Karin Lednické čte Vilma Cibulková.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Šikmý kostel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny Audiokniha roku 2020

Audiokniha roku – absolutní vítěz: Šikmý kostel. Vpravo také Vilma Cibulková, která byla oceněna jako nejlepší interpretka | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Šikmý kostel je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Celý příběh začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat.

Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se na mnoha místech proplétají, a vytvářejí tak plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná.

Obálka audioknihy Šikmý kostel | Zdroj: OneHotBook

Každý z nich čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů ale opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, jež úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach – anebo ne.

Porota audioknihu v režii Jitky Škapíkové ocenila za „práci s tempem, intonacemi a modulací hereckého hlasu, což přispívá k mnoha silným okamžikům nejen ve stěžejních dramatických situacích knihy, ale i při jednoduchém literárním líčení jarní vycházky, denní dřiny v hospodě nebo na šachtě“.

Ve své zvláštní kategorii pak vyzdvihla i interpretaci Vilmy Cibulkové, a to za „mimořádné sžití s knihou a procítěné čtení bez patosu a zbytečných emocí, vtáhne posluchače do děje natolik, že prožívá příběh všech postav, aniž by si interpretku vůbec uvědomoval“.

„Interpretka přistupuje k četbě neokázale, a přitom je z jejího projevu zjevný osobní vztah k textu. Na svých bedrech nese všechnu tíhu hornické mizérie,“ uvedla porota. Audiokniha vyšla ve vydavatelství OneHotBook.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Karin Lednická strávila téměř celý život v regionu, kterému se ve svém autorském debutu věnuje. Protože jí dobové okolnosti nedovolily studovat knihovnictví a žurnalistiku, vykonávala celou škálu profesí v průmyslových podnicích na Ostravsku a Karvinsku.

Vysněnému povolání se začala věnovat až zkraje 90. let. Po pobytu v Londýně a studiu angličtiny a anglické historie překládala dva roky beletrii. Dvacet let pak vydávala knihy, nyní se věnuje vlastnímu psaní.

Šikmý kostel je prvním dílem zamýšlené trilogie. Druhý svazek, který vyšel letos v únoru, zahrne období let 1921 až 1945. Závěrečný díl potom zobrazí léta 1945 až 1970.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 audioknih Šikmý kostel, napište nám až do tohoto pátku 9. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje audiokniha, která byla na Cenách AVA oceněna jako nejlepší audiokniha pro děti a mládež za rok 2020?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme