SOUTĚŽ: Sůl, tuk, ocet, žár. Netradiční kuchařka slibuje, že změní vaše přemýšlení o vaření

Desetiletí profesionální praxe shrnuté do čtyř jednoduchých prvků, bez nichž se žádné jídlo neobejde. To je bestseller Sůl, tuk, ocet, žár, netradiční kuchařka z pera Samin Nosratové, která podle magazínu The Atlantic seznamuje s abecedou vaření jak nováčky, tak zkušenější kuchaře. O knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Kalifornie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Sůl, tuk, ocet, žár od Samin Nosratové

Kniha Sůl, tuk, ocet, žár od Samin Nosratové | Zdroj: Nakladatelství Leda

„Každý dokáže uvařit cokoliv tak, aby to chutnalo skvěle,“ prohlašuje v předmluvě své knihy Samin Nosratová, profesionální kuchařka, televizní moderátorka a sloupkařka deníku The New York Times, která své znalosti o jídle a vaření od roku 2018 sdílí ve vlastní show na Netflixu.

„Ať už jste v životě nedrželi ostrý nůž, nebo jste zkušený kuchař, existují jen čtyři základní faktory, které určí, jak dobře bude váš výtvor chutnat: sůl, jež prohloubí chuť jídla, tuk, který chuť znásobí a umožní vám vytvořit příjemnou konzistenci pokrmu, kyselost, jež vše oživí a vyváží, a žár, který určí konečnou konzistenci.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Sůl, tuk, ocet a žár podle Nosratové tvoří čtyři nejdůležitější složky vaření. Ve stejnojmenné knize proto své čtenáře učí, jak je používat, aby se v každé kuchyni cítili jako doma.

„Jakmile objevíte tajemství soli, tuku, octa a žáru, začnete v kuchyni stále více improvizovat,“ slibuje íráno-americká kuchařka s tím, že její kniha změní to, jak lidé přemýšlí o jídle a vaření.

„Osvobodíte se od receptů a přesných seznamů na nákup surovin, na farmářském trhu nebo u řezníka koupíte přesně to, co vypadá nejlépe, protože si budete věřit, že z toho dokážete připravit dobré, vyvážené jídlo. Začnete více spoléhat na vlastní chuťové buňky, nahrazovat ingredience v receptech a budete schopni uvařit z toho, co máte po ruce.“

Recepty ovšem v knize nechybí. Nejde ale jen o suchopárný výčet ingrediencí a popis přípravy. Všechno je totiž podáno vtipně a se švihem.

Podobně originální a výstižné jsou i ilustrace a množství grafů, které napoví i začínajícím kuchařům a kuchařkám, jak, proč a kdy co uvařit a s čím jednotlivá jídla kombinovat.

Netradiční kuchařka vyšla v anglickém originále v prestižním nakladatelství Simon & Schuster. Nejméně 20 významných deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018. Získala také cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám.

Záhy se také dočkala překladů do mnoha cizích jazyků. V češtině ji vydalo nakladatelství Leda.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 kuchařek Sůl, tuk, ocet, žár: aneb jak dobře vařit, napište nám až do tohoto pátku 12. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kniha Samin Nosratové získala také cenu pojmenovanou podle kuchařky, která byla známá svou propagací francouzské kuchyně. Jak se výrazná osobnost americké gastronomie jmenovala?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme