SOUTĚŽ: Horolezectví, šílenství a smrtící závod o himálajské vrcholy. Vyhrajte knihu Svět u nohou

„Tato kniha je o horách. Je to ale také kniha o ženách a mužích, kteří se jim dokázali postavit.“ Těmito slovy začíná román Scotta Ellswortha, ve kterém podle skutečných událostí rekonstruuje příběh známých horolezců i zapomenutých hrdinů, kteří museli při cestě na himálajské vrcholky popřít sami sebe, aby mohli vítězit. O Svět u nohou si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Himaláj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest v oblacích.

Román Scotta Ellswortha rekonstruuje příběh známých horolezců i zapomenutých hrdinů zdolávajících himalájské vrcholky (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zatímco svět třicátých let měl válku teprve poznat, v Himálaji v té době propukly boje už dávno naplno. Nešlo o nic menšího než o uchvácení střechy světa. Anglický, americký a německý nacistický tým horolezců tvrdě zápolily o každý výškový metr, který by je dostal nad protivníky.

Vítězství v těchto časech znamenalo mnohem víc než sportovní prvenství a uznání – mělo sladkou příchuť vládců světa.

Obálka knihy Svět u nohou | Zdroj: Nakladatelství XYZ

„Nejdřív jsme udělali to, co dělají všichni horolezci, když vystoupí na vrchol,“ píše Ellsworth pohledem šerpy, který spolu s horolezcem Edmundem Hillarym poprvé dobyl nejvyšší horu světa.

„Potřásli jsme si rukama. To ale na Everest nestačilo. Zamával jsem rukama ve vzduchu a pak jsem Hillaryho objal, poplácávali jsme se vzájemně po zádech, až jsme byli i s kyslíkem úplně bez dechu. Pak jsme se rozhlédli kolem sebe. Bylo půl dvanácté dopoledne, slunce svítilo, ale obloha měla barvu té nejmodřejší modři, jakou jsem kdy v životě spatřil.“

Svět u nohou předkládá čtenářům napínavý příběh podpořený několikaletou důkladnou rešerší Scotta Ellswortha. Jeho hrdiny tvoří různorodá společnost: lidé lpící na principech, vytrvalí a houževnatí, zbabělci, géniové i hazardéři.

Řada z nich byla ale také vášnivými čtenáři, a tak si do nejvyšších hor planety, kde každý gram navíc mohl rozhodovat mezi vítězstvím a prohrou, neváhali brát opotřebované výtisky Na větrné hůrce, Pýchy a předsudku nebo třeba Oxfordského slovníku řecké mytologie.

„Spousta lidí byla přesvědčena, že horolezci byli zkrátka blázni,“ stojí v knižní poznámce pro čtenáře. „O některých z nich to byla bezpochyby pravda.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Publikace doplňují dobové a mnohdy unikátní snímky, mezi jejichž autory patří například „Hitlerova“ filmařka Leni Riefenstahlová.

Scott Ellsworth je americký spisovatel, historik a pedagog. Jeho kniha The Secret Game z roku 2016 získala prestižní cenu PEN/ESPN za nejlepší publikaci se sportovní tematikou. Svými články o amerických dějinách přispívá do deníků The New York Times, The Washington Post a Los Angeles Times. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Svět u nohou, napište nám až do tohoto pátku 7. ledna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenoval šerpa, který dopomohl horolezci Edmundu Hillarymu k dobytí Everestu?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme