SOUTĚŽ: Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století. Vyhrajte novou ilustrovanou knihu

Vizuálně nápaditý průvodce životem a myšlenkami světově uznávaného politika, filozofa a dramatika. To je bohatě ilustrovaná kniha Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století, ve které Martin Vopěnka využil svých zkušeností z výuky dospívajících. Sestavil tak text nepřetížený informacemi, díky němuž čtenáři lépe pochopí podstatu komunismu. O knihu si můžete tento týden zahrát v rámci pravidelné soutěže serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Hrádeček Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Václav Havel mocný bezmocný

Tento týden soutěžíme o knihu Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„Neustále se setkávám s tím, že pro mladé lidi, kteří tu dobu nezažili, je těžké pochopit, v čem byla tehdejší totalita tak devastující. Na příběhu Václava Havla lze ve zkratce vysvětlit i naše moderní dějiny,“ tvrdí Vopěnka.

„V osmdesátých letech, kdy jsem byl středoškolský a později vysokoškolský student nenávidící tehdejší režim plný přetvářky a lži, byl pro mne Havel jediným opravdu jasným hlasem z disentu. Nebyl reformní komunista ani katolík – neměl svou vlastní agendu. Bojoval za svobodu nás všech,“ dodává spisovatel.

Co by to bylo za knihu o Havlovi, kdyby neobsahovala jeho dnes už legendární citáty | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Na začátku je Václav Havel drobnou figurkou v těžkých dějinných zkouškách. Později se stává slavným dramatikem, avšak zároveň bezmocným disidentem, kterého tehdejší komunistická moc pronásledovala a zavírala. A přesto nad ní nakonec zvítězí a vstoupí do dějin.

Název Vopěnkovy knihy odkazuje na Moc bezmocných, jeden z klíčových Havlových esejů. Zamýšlí se v něm nad možnostmi vnitřní svobody uprostřed vnější nesvobody – tématem, které je i v dnešním světě stále aktuální.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Pro mne je tím nejcennějším v Havlově díle. On, tehdy bezmocný, pronásledovaný a zavíraný, v něm ukázal univerzální cestu pro každého, kdo se nechce smířit s vnějším útlakem, ale zároveň nemá zbraně ani politickou moc. Paradoxně, když se později Havel stal mocným, teprve pocítil tu skutečnou bezmoc. Ani z titulu své autority totiž stavem světa nepohnul,“ vysvětluje Vopěnka.

Kniha je věnována „všem zbabělým a podlým krysám, které přisluhovaly komunistickému režimu“ a také všem prospěchářům, kteří z režimu těžili“. „Jsem šťastný, že vy všichni jste prohráli,“ píše autor v úvodu.

Jeho slova doplňují výstižné ilustrace Evy Bartošové. Knihu Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století vydalo nakladatelství Práh.

Nechybí ani nápadité ilustrace | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Martin Vopěnka je autorem více než 20 knih pro děti, mládež i dospělé a držitel řady ocenění včetně Zlaté stuhy a Ceny učitelů. Jeho knihy byly přeloženy do deseti jazyků. Je synem profesora Petra Vopěnky, který udržoval úzké vztahy s disentem a přátelil se s bratrem Václava Havla Ivanem.

Eva Bartošová je absolventkou Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kde v současnosti vyučuje. Už ve svých absolventských pracích se soustředila na Václava Havla a období normalizace.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 ilustrovaných knih Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století, napište nám až do tohoto pátku 18. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém roce napsal Havel svůj esej Moc bezmocných?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme