SOUTĚŽ: O vztazích, sexu a intimitě. Vyhrajte Vyhonit ďábla, knihu od autorek populárního podcastu

Masturbace, orgasmy, porno, tělo, sexismus, ale i rozchody a přátelství. To je jen hrstka ze širokého spektra témat, která ještě donedávna byla – a někde stále jsou – ve veřejném prostoru tabu. Choulostivým tématům, o kterých se nám těžko mluví, se věnují autorky úspěšné podcastové série Vyhonit ďábla ve stejnojmenné knize. Tento týden si o ni můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha / Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Kašparová a Terézia Ferjančeková v internetovém pořadu Na záchodcích, který vychází z jejich podcastu Vyhonit ďábla

Zuzana Kašparová a Terézia Ferjančeková v internetovém pořadu Na záchodcích, který vychází z jejich podcastu Vyhonit ďábla | Foto: Mikuláš Křepelka | Zdroj: Česká televize

Zuzana Kašparová a Terezie Ferjančeková, duo stojící za provokativním názvem podcastu, s upřímností a humorem bourá stereotypní představy nejen o sexu a intimitě. Otevřeně přitom sdílí své vlastní laické zkušenosti, s nimiž se nejeden čtenář snadno ztotožní.

Právě jejich bezprostřední přístup je podle mnohých tím, čím si získávají stále nové a nové příznivce. „Přemýšlely jsme, proč nás lidi poslouchají. Co je na nás vlastně baví, když to nemůže být naše sexpertíza. Na základě reakcí fanoušků, našich blízkých, nezávislých pozorovatelů i našeho svědomí jsme usoudily, že to bude naše otevřenost a chuť sdílet,“ píšou autorky v předmluvě knihy.

Obálka knihy Vyhonit ďábla | Zdroj: Nakladatelství Listen

„Začaly jsme sdílet věci, které na české scéně před námi nikdo nesdílel. Bavily jsme se o barvě vulvy, vaginálních prdech, ‚period poop‘, menstruačním sexu i kun*ím šlemu. Nebavily jsme se o tom z pozice autority, ale jako dvě kamarádky, které vedou důvěrný, intimní a někdy trochu trapný rozhovor nad vínem nebo čajem.“

Jak autorky tvrdí, jejich podcast, který se poprvé objevil online v červenci 2019, není jen o sexu – a stejnojmenná kniha taky ne. „Je o intimitě, těle, vztazích a především je o nás. Zachycuje naše myšlenky, názory a postoje v období, kdy jsme je sepisovaly. Těšíme se na jejich stárnutí,“ vzkazují.

Neformální diskuse nad všemožnými tématy, kterých se nezřídka účastní i odborníci, doplňuje slovníček pojmů a dvě osobní eseje, ve kterých se dvojice autorek podrobněji svěřuje se svými niternými pocity. Jedna zachycuje úzkosti, druhá bolest po rozchodu.

„Obě eseje zachycují dobu, ve které jsme je psaly. Dneska bychom to napsaly jinak, změnil se kontext, roční období i tarotová karta. Co už. Odkládáme si je tu jako vytržené stránky z deníčků, které si nevedeme,“ přiznávají.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Zuzana Kašparová vystudovala žurnalistiku a mezinárodní vztahy, dokončila také balkánská a středoevropská studia na Univerzitě Karlově. Kromě toho učí tanec a je koordinátorkou projektu Akumulátor o politické participaci mladých lidí.

Terézia Ferjančeková pochází ze slovenského Popradu, kvůli vysoké škole se ale přestěhovala do Brna, kde vystudovala žurnalistiku a sociologii. Tam také začala spoluvytvářet podcast Vyhonit ďábla a působit jako lektorka pro organizaci Konsent.

Tématy sexu, intimity, vztahů a tělesnosti se Kašparová s Ferjančekovou zabývají i ve webseriálu Na záchodcích, který je od prvního dubnového týdne k vidění na iVysílání České televize.

Knižní verzi podcastu Vyhonit ďábla vydalo nakladatelství Listen. 

UKÁZKA Z KNIHY

Z: Chválit si první sex je docela výjimečný. Myslíš, že jsi tak moc chtěla, aby byl super, že sis to vsugerovala?
T: Pravděpodobně. Hodně jsme se s tehdejším přítelem milovali. Tak pro nás neexistovalo jiné vyústění vztahu než super sex.
Z: Protože můj první sex rozhodně wow nebyl. Já jsem si v tu chvíli nechtěla připustit, jak špatný to je, ale zpětně vím, že okolnosti byly fakt nešťastný.
T: Ale ty máš diametrálně odlišnou zkušenost. Já jsem nekrvácela. Mně vlastně nic nebolelo, nebo si na žádnou výraznou bolest nepamatuju. Dokonce jsme používali i nějakej lubrikant, už tenkrát.
Z: Jo, krvácela jsem strašně moc.
T: Myslíš, že za to všechno mohla panenská blána?
Z: Možná. Každý ji má jinou. Někdo v ní má trhliny už před sexem, někdo ji má celistvou… ale samotná blána nebývá moc prokrvená, takže šlo asi i o to, že jsem nebyla moc vlhká ani mentálně připravená… byla jsem hodně stažená a asi se mi uvnitř vytvořily ranky.
T: Podle mě jsem snad žádnou blánu ani neměla. Ani si nevzpomínám, že bych měla po prvním sexu nějaké špinění, stopy po krvi, a to jsem je hledala. Pamatuju si ale, že po některých sexech jsem měla na kalhotkách fleky.
Z: Od krve?
T: Spíš takové špinavé. Ale to je možná způsobené tím, že mohly ve vagíně vzniknout nějaké trhlinky kvůli drsnějšímu sexu.
Z: Mně tekla u prvního sexu krev po stehnech. Pamatuju si, jak jsem se koukla na svoje stehno, po kterém stékal čůrek krve.
T: To mě mrzí, musela jsi být vyděšená.
Z: Já jsem to vůbec nečekala. Myslela jsem si, že to bude krev, která ti maximálně zašpiní kalhotky. Ale tekla mi, jako bych si rozrazila hlavu. Bolelo mě to extrémně. Taky si pamatuju, že se do mě dlouho nemohl dostat…
T: A byla jsi před tím vzrušená?
Z: Já si myslím, že moc ne.
T: Aha.

(z kapitoly Masturbace a orgasmus)

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Vyhonit ďábla, napište nám až do tohoto pátku 15. dubna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Vyhonit ďábla má na svém kontě cenu pro nejlepší autorský podcast. Ze kterého roku?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme