SOUTĚŽ: Terapeutův gauč v tištěné podobě. Vyhrajte nového knižního průvodce moderními vztahy

Nejen kolem romantických vztahů panuje mezi lidmi řada pohádek a mýtů. Kdekdo rád nabídne zaručeně osvědčené rady pro blažené soužití partnerské dvojice a přijde s vysvětlením, proč nějaký vztah nevydržel – nebo dokonce ani nezačal. S odborností i nadhledem se k nejčastějším smyšlenkám vyjadřuje ve své nové knize Vztahy a mýty psychoterapeut Honza Vojtko. Tento týden si o ni můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Vztahy a mýty od Honzy Vojtka

Kniha Vztahy a mýty od Honzy Vojtka | Zdroj: Nakladatelství Paseka

„Pořiďte si dítě, to pomůže!“ „Rozhodně mu nesmíš psát první!“ „Jo, holčičko, pro vztah musíš něco vytrpět…“ Věty, které dost možná někdy slyšel každý z nás. Tváří se jako obecná fakta, ve skutečnosti se za nimi ale skrývají pouze pohádky.

Ve Vztazích a mýtech Vojtko alespoň zprostředkovaně zpřístupňuje svůj terapeutický gauč. Zabývá se tím, do jaké míry by lidé měli naslouchat už zmíněným vztahovým mýtům, a tak jim svým způsobem dodává klid.

Začíná apelem ke čtenářům, aby si vážili možnosti svobodně milovat, protože to zdaleka není starý koncept. Navíc není zadarmo a mnoho lidí před nimi stálo hodně úsilí a těžkostí. A stále to není všude samozřejmostí a stále o to jako společnost můžeme přijít.

HONZA VOJTKO

Povídání párového terapeuta Honzy Vojtka nejen o vztazích najdete také v archivu pořadu Diagnóza F na stanici Radio Wave.

„Jednou z nejcitlivějších a nejprožívanějších oblastí lidských životů jsou naše vztahy. Míněno intimní vztahy. Naše přesvědčení, že být s někým z lásky je naprosto standardní a jasná záležitost. Myslíme si, že takto to bylo vždycky,“ píše Vojtko v úvodu knihy.

„Stačí ale zapátrat trochu v historii a v sociologických pramenech a zjistíme, že láska se jako nejzásadnější ingredience partnerských vztahů objevila teprve nedávno. Není to ani jedno století. Ne že by nebyla přítomna, ale manželství se uzavíralo především kvůli majetku.“

Psychoterapeut se v krátkých kapitolách, které doplňují autentické „příběhy z terapeutovny“, věnuje například problémům s monogamií, která podle něj není otázkou přírody, ale každodenního rozhodnutí.

Vyvrací řadu mýtů spojených s představami o rozdělení ženských a mužských prací v domácnosti nebo rozdílným způsobu komunikace mezi pohlavími. Opětovně se vrací i ke konceptu bludného kruhu, v němž se pohybují naše myšlenky a chování.

Kniha Vztahy a mýty od Honzy Vojtka | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Není také zrovna velkým zastáncem toho, když si partneři ve vztahu sdělují úplně všechno. „Ano, komunikace je jedním z pilířů důvěry. Ale neznamená to, že si budeme říkat naprosto všechno. Je dobré si občas něco neříct, a přesto si důvěřovat,“ tvrdí.

Závěrem pak dodává: „Svět je komplikované místo a vztahy jej reflektují. Reflektují nás. (...) Vztahy mají cenu. Ano, jsou těžké, někdy moc komplikované a náročné, přesto to nevzdávejte.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Honza Vojtko se věnuje převážně párové a individuální terapii. Absolvoval výcviky v kognitivně-behaviorální terapii a schéma terapii, ve své praxi využívá také bodyterapii. Zabývá se i vzděláváním dospělých.

Kromě terapie píše knížky pro děti nebo články pro dospělé. Slyšet jste ho mohli také v rádiu, třeba na Radiu Wave. Spolu s Ester Geislerovou a Josefinou Bakošovou vystupuje na interaktivních přednáškách v rámci projektu Terapie sdílením.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Vztahy a mýty, napište nám až do tohoto pátku 24. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje moderátorka rozhlasového magazínu Diagnóza F?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme