SOUTĚŽ: Snům ostruhy dát. Vyhrajte knihu k nedožitým devadesátinám Waldemara Matušky

Věnovano životu a písním jedné z největších českých hudebních legend. Tak by se dala v krátkosti představit velkoformátová publikace publicisty Michala Bystrova, která jako první kompletní biografie Waldemara Matušky odhaluje řadu dosud nepublikovaných informací o zpěvákově hudební kariéře. O knihu s podtitulem Snům ostruhy dát si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha obsahuje mnoho dobových fotografií a dalších ilustračních snímků

Kniha obsahuje mnoho dobových fotografií a dalších ilustračních snímků | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Bystrov v publikaci uvádí na pravou míru mnohé mýty i omyly o životě Waldemara Matušky, které časem zakořenily tak, že jsou dnes považovány za fakta – od zpěvákova pravého křestního jména, až po skutečné důvody jeho emigrace do Spojených států amerických.

„Věděl jsem předem, že budu napjatý – a tím pádem je velká šance, že se chytí i čtenář. Objevoval jsem přeci skutečný příběh našeho nejlepšího zpěváka,“ říká publicista s tím, že měl při přípravě knihy hned dvojí štěstí. Tím prvním bylo, že o rukopis projevila zájem Olga Matušková, zpěvákova manželka.

Michal Bystrov, autor knihy Waldemar Matuška: Snům ostruhy dát | Foto: Martin Myslivec | Zdroj: Knihy Dobrovský

„Poradila s mnoha detaily, opravila nepřesnosti, řekla mi spoustu nových věcí. Velmi jsem o to stál, dokonce si myslím, že bez ní by taková kniha nemohla vzniknout,“ popisuje Bystrov.

Tím druhým štěstím bylo nalezení určitých dokumentů – sice závažných a neveselých, ale pro správné poskládání zpěvákova životaběhu podle publicisty naprosto zásadních. „Nikdy předtím o Waldemaru Matuškovi takhle nikdo nepsal. A myslím, že už nebude,“ věří Bystrov.

Kniha mapuje Matuškovy osudy od útlého dětství a přináší nový pohled na jeho poněkud tajemné začátky. Čtenáři se dozvědí, odkud pocházel, kde trávil mladá léta i jakou spletitou cestou se dostal k angažmá v divadlech Semafor a Rokoko.

Ujdou dlouhou pouť z Košic, kde se narodil, přes Prahu, v níž vyrůstal, až po málo známé období na Karlovarsku, kde se vyučil sklářem. Oživí se přitom i dávno zapomenuté roky, během kterých se Matuška otrkával v prvních tanečních kapelách.

Zlatou érou byla pro charismatického vousáče 60. a 70. léta, kdy spolu s Karlem Gottem kraloval československé populární hudbě. Bystrovova publikace ale připomíná i Matuškovy mimořádné úspěchy v zahraničí (zpěvák ještě před svou emigrac postupně dobyl pařížskou Olympii, londýnskou Royal Albert Hall i americký Nashville), na které se dosud tak trochu zapomínalo.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Poté, co jsem knihu dopsal, dívám se úplně jinak na dobu, kdy Waldemar vyrůstal, i na problematiku jeho pozdějšího odchodu do Ameriky. Vlastně na celou jeho pouť, která mi – přinejmenším v té první fázi – připomíná zběsilý úprk,“ připouští hudební publicista.

„Myslím si, že abychom Matušku pochopili, musíme vědět, co bylo před Redutou a divadlem Semafor. Léta, kdy se otrkával v ‚zábavovkách‘ mimo Prahu, z něj udělala profesionála mnohem dříve, než se vůbec přidal k Jiřímu Suchému,“ dodává.

Monografii Waldemar Matuška: Snům ostruhy dát vydalo nakladatelství Pangea.

Kniha obsahuje mnoho dobových fotografií a dalších ilustračních snímků | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Waldemar Matuška: Snům ostruhy dát, napište nám až do tohoto pátku 23. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jednou z písní, kterou se Matuška proslavil, je Růže z Texasu. Kdo je autorem jejího textu?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme