SOUTĚŽ: Ať žijou mikrouti. Vyhrajte novou knihu psychiatra Radkina Honzáka

Známý psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog Radkin Honzák vypráví ve své nové knize Ať žijou mikrouti celkem nezvyklý příběh. Týká se totiž lidských střev. Jeho psaná biologická přednáška, které nechybí Honzákův charakteristický humor a nadhled, zavede čtenáře mezi mikroby. Dojde přitom i na nepovinnou kapitolu o trpaslíkových teoriích.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Ať žijou mikrouti autora Radkina Honzáka

Kniha Ať žijou mikrouti autora Radkina Honzáka | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Celá ta spletitá klikatá hadice je de facto roura vedená od úst ke konci, který se také jmenuje konečník.“ Tak se psychiatr Radkin Honzák vyslovuje o trávicím ústrojí a s podobným humorem se věnuje i nemocem, které mohou potrápit lidské tělo. 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Už Hippokrates tvrdil, že všechny nemoci začínají ve střevech. A Radkin Honzák k tomu namítá, že akorát blbost začíná v hlavě. 

Prostředí lidských střev obývá 100 bilionů bakterií. Ty spolu s nervovým pletením a imunitním systémem tvoří řídicí centrum nazývané střevní mozek, který se podílí na fungování metabolismu, imunity a dalších řídicích procesech.

RADKIN HONZÁK

Radkin Honzák je ambulantní psychiatr, sekundární lékař v Bohnicích, vysokoškolský pedagog a publicista. Je autor odborných i populárních článků na téma duševních poruch a nemocí a také řady knih o depresi, syndromu vyhoření nebo komunikaci mezi lékaři a pacienty.

Známý český psychiatr svou nejnovější publikaci nazývá „z malé části původní – jinak vesměs opsané – veledílo o střevním mikrobiomu a nejen o něm“. Poutavým jazykem a humorem sobě vlastním se v ní zabývá tím, jak mikroorganismy ve střevech ovlivňují naše chování nebo třeba jestli existuje nějaká spojitost mezi nimi a obezitou. Čtenářům nabízí i praktické rady, jak je udržovat spokojené, aby – jak tvrdí – „pracovali pro naše dobro“.

Pojem mikrouti z názvu knihy přitom Honzák přičítá spolužákovi, který ho údajně „přinesl do jeho života“. Jak ale psychiatr sám v předmluvě přiznává, správně jsou to mikroby neboli malé živoly, ke kterým se už od konce 19. století řadí bakterie, plísně, kvasinky, viry a paraziti. 

V originálním pojetí biologického výkladu nechybí autorské ilustrace, slovníček méně známých pojmů, sbírka citátů, narážky na vědecké publikace ani popkulturní odkazy.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Ať žijou mikrouti, napište nám až do tohoto pátku, 1. února, do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Co jsou to mikrouti?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme