SOUTĚŽ: Život po Kafkovi. Vyhrajte román inspirovaný životem Kafkovy dvojnásobné snoubenky

Byla to „láska v dopisech“. Franz Kafka si s Felice Bauerovou, sestřenkou berlínské rodiny Brodových, vyměnil během pěti let na šest stovek dopisů a pohledů. Jeho nejdéle trvající a nejkomplikovanější vztah se tak odvíjel především na dálku – a z Felice udělal historickou postavu odevzdanou ne vždy zrovna líbivé romantické představě spisovatele. Příležitost odvyprávět svou část příběhu jí nyní dává Magdaléna Platzová v románu Život po Kafkovi.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Berlín / Rye (USA) (Aktualizováno: 13:15 31. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Život po Kafkovi od Magdalény Platzové

Vyhrajte knihu Život po Kafkovi od Magdalény Platzové | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Generace Kafkových fanoušků ji zná pouze jako milovnici masitých pokrmů, těžkého nábytku a přesně nařízených hodinek. Kdo se ale ve skutečnosti skrýval za vyrovnanou povahou a srdečným smíchem, o kterém existují svědectví? A kam až v jejím životě dosáhl Kafkův stín?

Felice Bauerová nikdy nestála literárním vědcům za samostatné studium. O jejím životě po rozchodu s pražským spisovatelem se tak ví jen málo. Provdala se, měla dvě děti, emigrovala do Ameriky. Až teprve pět let před svou smrtí dala veškerou svou korespondenci s Kafkou k dispozici newyorskému Schockenovu nakladatelství.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Jejich vydání v 60. letech bylo podobnou literární událostí jako o dekádu předtím vydání Kafkových dopisů Mileně Jesenské.

„Určitě jsem se s ní poprvé setkala při četbě Kafkových Dopisů Felicii, což je slavná kniha, kterou je těžké přečíst od začátku do konce, protože je to dost náročné čtení – i psychicky,“ vzpomínala Magdaléna Platzová na své první setkání s Felice Bauerovou pro Český rozhlas Brno.

„Kdo se začne zabývat Kafkou, ten musí narazit na Felice. Ona byla jedním z hlavních témat jeho mládí. Byla spojená se začátkem jeho psaní – toho, co on považoval za své skutečné psaní.“

Tisíce zmizelých dokumentů a dopis od ženy. Německo předá Izraeli část pozůstalosti Kafkova přítele Maxe Broda

Číst článek

Platzová začala pátrat po Feliciných stopách v Americe v roce 2010, kdy se jí podle vlastních slov podařilo „vyšťourat jejího pravnuka“, který ji u sebe na hodinu přijal.

Ze setkání s ním a jeho rodinou vznikla kniha, která nakonec není jen o Felici, ale i o dalších lidech, kteří byli Kafkovi nějakým způsobem blízcí a jejichž osudy jsou spojené s předválečnou Evropou a jejími troskami: Greta Blochová, Ernst Weiss, Max Brod nebo Salomon Shocken.

„Pro každého z nás by bylo zásadní si pět let dopisovat s Kafkou,“ věří autorka. „A ona s sebou opravdu nosila jak dopisy, tak knihy, které jí Kafka věnoval – nějakých šedesát knih, které s sebou táhla přes půl světa. Nikdy prý o Kafkovi s nikým nemluvila. Otázka dopisů potom vytanula až s kafkománií, kdy začal hon po všem, co napsal. Do té doby byla Felice naprosto anonymní paní.“

Embed from Getty Images

Magdaléna Platzová působila jako herečka a překladatelka, později redaktorka a novinářka v Literárních novinách a časopisu Respekt. V letech 2009 až 2012 žila v New Yorku, kde vyučovala kurz o Franzi Kafkovi na New York University.

Je autorkou románů Návrat přítelkyně, Aaronův skok, Anarchista a Druhá strana Ticha a povídkových sbírek Sůl, ovce a kamení a Recyklovaný muž. Napsala také knížku pro děti Toník a jeskyně snů a román pro mladé čtenáře Máme holý ruce.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Život po Kafkovi, napište nám až do tohoto pátku 4. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kolik Kafkových nedokončených románů vyšlo posmrtně i navzdory jeho výslovnému přání?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme