SOUTĚŽ: Proč si pamatujeme i zapomínáme. Vyhrajte knihu Zrádná paměť, manuál k lidské mysli

Lidská paměť trpí nespornými slabostmi. Čím to, že si něco zapamatujeme a něco ne? A proč si člověk vzpomíná na svou první pusu a na desátou už ne? Odpovědi nabízí ve své nejnovější knize renomovaná americká neurovědkyně Lisa Genova, autorka bestselleru Pořád jsem to já, který se v roce 2014 dočkal filmové adaptace. O publikaci Zrádná paměť si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Lidský mozek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Zrádná paměť

Vyhrajte knihu Zrádná paměť | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Člověk se dokáže naučit a zapamatovat si prakticky cokoli – charakteristický zvuk hlasu svého dítěte, tvář nového známého, kde zaparkoval, jak šel ve čtyřech letech poprvé sám na trh koupit zakysanou smetanu i text nejnovější písničky od Taylor Swift,“ píše Genova v úvodní kapitole své nové knihy.

„Průměrný dospělý jedinec si pamatuje výslovnost, pravopis a význam asi dvaceti tisíc až sto tisíc slov. Šachoví velmistři mohou mít v paměti uloženo zhruba sto tisíc možných kombinací tahů. Koncertní pianista, který chce přednést Rachmaninův třetí koncert, se musí zpaměti naučit posloupnost téměř třiceti tisíc not. A přitom dávno z hlavy hraje Bacha, Chopina i Schumanna.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Nevýhodou je, že pořádně neovládáme manuál naší paměti. Aby totiž pracovala efektivně, bez zapomínání se občas neobejde. Ačkoli to může být nepříjemné nebo frustrující, jde o zcela přirozenou součást našeho člověčenství.

Naše paměť, tvrdí Genova, je kapacitou takřka neomezená a dokáže uložit jakékoli informace – od zdánlivě nesmyslných až po hluboce smysluplné, od jednoduchých až po velice komplexní. Můžeme po ní chtít, aby si zapamatovala téměř cokoli. A za určitých okolností se to může i podařit.

Když porozumíme, jak paměť doopravdy funguje, její výpadky nás podle neurovědkyně přestanou vyvádět z míry. Zbavíme-li se zbytečných strachů a obav a poznáme, jak paměť funguje, jaký v sobě skrývá potenciál a v čem tkví její omezení, otevře se nám možnost své paměťové schopnosti zlepšovat.

Chcete umět čínsky? V budoucnu by mohli stačit nanoboti připojení ke cloudu, předpovídá biolog Petr

Číst článek

Ve své knize proto na názorných příkladech ze života i z nejrůznějších psychologických experimentů vysvětluje, co z pohledu neurovědy vůbec znamená něco si zapamatovat, jak se tvoří vzpomínky, kam se ukládají i jak se dají vyvolat.

Lisa Genova je autorkou bestsellerů Pořád jsem to já, Levá strana svět či Poslední věta a v češtině dosud nevydaných Love Anthony a Inside the O'Briens. Filmová adaptace její nejznámější knihy Pořád jsem to já (Still Alice), v hlavních rolích s Julianne Moore, Alecem Baldwinem a Kristen Stewart, získala Oscara.

Americká biopsycholožka a neurovědkyně píše a přednáší o neurologických onemocněních po celém světě. Jako host se objevila ve vysílání televize CNN či stanice NPR, dále také v pořadech The Dr. Oz Show, Today nebo PBS NewsHour.

Její poslední knihu Zrádná paměť vydalo v českém překladu Kariny Matějů nakladatelství Práh.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 publikací Zrádná paměť, napište nám až do tohoto pátku 22. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve zprávě zmiňujeme, že snímek Pořád jsem to já dosáhl na Cenu Akademie. Která herečka se stala jejím držitelem?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme