Od seskoku až po hrdinskou smrt. Nový komiks sleduje osudy výsadkářů z operace Anthropoid

Autoři komiksu Tři králové Zdeněk Ležák a výtvarník Michal Kocián pokračují v mapování českého odboje. Teď se vrátili k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jejich komiks Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha vyšel v nakladatelství Argo nedávno, u příležitosti 79. výročí akce československých parašutistů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titulní strana komiksu Anthropoid

Titulní strana komiksu Anthropoid | Zdroj: Argo

Volné pokračování úspěšného komiksu o příběhu Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína se tentokrát věnuje operaci Anthropoid, kterou na filmové plátno před pěti lety přenesl režisér Sean Ellis. Hráli v něm kromě známých českých herců také hollywoodské hvězdy Cillian Murphy a Jamie Dornan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek o nové komiksové knize

Stejně jako ve filmu i Ležák a Kociánem sledují na 136 stranách příběh parašutistů ze všech pěti výsadků, od jejich seskoku až po hrdinskou smrt sedmi z nich v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Praze 18. června 1942. Nejen tuto událost zachytil ve svém snímku Atentát z roku 1964 také Jiří Sequens, kde Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše hráli Ladislav Mrkvička a Rudolf Jelínek.

Ilustrovaná podoba událostí má na obalu zničené Heydrichovo auto těsně po atentátu a ve stříbrné pak vyvedený symbol fašistů - hákový kříž. Samotný komiks barvami nijak nehýří. Ostatně výsadek se odehrál ke konci prosince, takže barvy jsou ze začátku spíš šedivé, ponuré. V letní Praze, týdny před atentátem pak přibývají další, hlavně červená. Barva nacistických vlajek, tramvají, kostelního oltáře a krve.

Hlavní cíl publikace je seznámit mladou generaci čtenářů s jednou z nejhrdinštějších epizod naší novodobé historie.

Ostatně autor textu Zdeněk Ležák není v tomto ohledu žádný nováček. Novinář a šéfredaktor časopisu ABC má za sebou několik známých titulů - Stopa legionáře, Bojovník ve jménu Jana Husa nebo 100 let Československa v komiksu a další.

Co se týče výtvarné stránky, i Michal Kocián je komiksový veterán. Začátkem 90. let už ilustroval komiksy do časopisů Kometa nebo knihy Jaroslava Foglara.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme