Nominacím na komiksové ceny Muriel kraluje kniha o spoluzakladateli Československa Štefánikovi

Tři nominace na komiksové ceny Muriel má kniha o spoluzakladateli Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi. Po dvou nominacích má romance dospívající dívky sužované úzkostmi Naprostá šílenost od manželské dvojice Tereza Kopecká a Tomáš Kopecký a neobvyklá komiksová kniha B jako běžec, v níž Jindřich Janíček zpracovává šest příběhů z historie amatérského i závodního běhání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka z komiksového románu Štefánik

Ukázka z komiksového románu Štefánik | Zdroj: Nakladatelství Labyrint

Vítězové budou vyhlášeni 15. února v pražském kině Bio Oko. Letošní nominace podle pořadatelů odrážejí dlouhodobý trend českých nakladatelů ve vydávání biografických komiksů, informoval ČTK za pořádající Českou akademii komiksu Pavel Mandys. Jen letos vyšly čtyři životopisné komiksy o Jaromíru Jágrovi, Tomáši Holém, Sidonii Nádherné a právě Štefánikovi.

Komiks Muriel a andělé definitivně patří Saudkovým dědicům. Rozhodnutí potvrdil Nejvyšší soud

Číst článek

Atypická biografie slovenského politika, vojáka, letce a astronoma posbírala nominace v kategoriích scénář (Michal Baláž a Gabriela Kyselová), kresba (Václav Šlajch) i nejlepší komiksová kniha. V kategorii nejlepší komiksová kniha vedle Štefánika a titulu B jako běžec je třetí nominovanou knihou metaforické zpracování boje se zhoubnou chorobou Lymfom City od Lucie Trávníčkové.

Rekordní rok

Rok 2021 byl podle akademie rekordní v počtu vydaných původních českých komiksových knih, do soutěže o ceny Muriel jich bylo přihlášeno 28. Odrazilo se to i v nominacích kategorie nejlepší komiks pro děti, kde scházejí aktuální časopisecké komiksy. Figuruje tu svazek sebraných příběhů seriálu Hubert & Hugo od Nikkarina původně vycházejících v časopise Čtyřlístek, krátký příběh Michala Šandy a kreslíře Davida Dolenského Tibbles s jemně černohumorným ekologickým poselstvím a poetická pohádka o malém obrovi Smrkovec od Kláry Břicháčkové.

V kategorii nejlepší strip se porota v letošním roce rozhodla nominace nevyhlásit. „Málo obsazené, již z podstaty do delšího časového období rozložené disciplíně dlouhodobě dominuje několik kvalitních stripových seriálů, které byly cenou Muriel leckdy i opakovaně odměňovány v minulých letech,“ zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Porota také navrhuje rozšířit propříště záběr kategorie i o další druhy komiksových prací, například on-line komiksy. Kategorie přínos českému komiksu a síň slávy nominace nemají, jejich vítězové budou vyhlášeni při závěrečném ceremoniálu.

Česká akademie komiksu vznikla v roce roku 2018, aktuálně má 77 členů a jejím předsedou je literární a komiksový historik Pavel Kořínek. Ceny Muriel se udílejí pod tímto názvem od roku 2007.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme