Z knihy osmiletého chlapce v Idahu se stal hit. Na její půjčení v místní knihovně čeká přes 50 lidí

Museli jste se někdy v knihovně zapsat do pořadníku na knížku? Jeden čtenář v americkém Idahu je až padesátý. Nechce si přitom přečíst nic od Tolkiena, Nabokova, Orwella nebo dalších nejčtenějších autorů. Tu knížku, o kterou se strhl takový zájem, napsal dosud neznámý osmiletý autor.

Tento článek je více než rok starý.

Boise (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihou je jednaosmdesátistránkový ručně psaný komiks The Adventures of Dillon Helbig's Crismis (Dobrodružné Vánoce Dillona Helbiga). Nakreslil ho teprve osmiletý Dillon Helbig z města Boise v Idahu. Napsání knihy mu zabralo čtyři dny.

Chlapec, který se naučil psát v pěti letech, se pak rozhodl své dílo dát k dispozici čtenářům. A tak knížku vsunul na jednu z polic v místní knihovně. A teď se na ní stojí fronty.

Dillon Helbig, 8, wrote a book that he wanted everyone to read. So he slipped his sole copy onto the shelves of his local library.

The book, a richly illustrated tale about traveling back in time after a Christmas tree star explodes, was a hit.
nyti.ms/32RqYo6

12:40 – 01. 02. 2022

98 672

Komiks je o chlapci, jmenovci autora, který se vrátí v čase na Den díkůvzdání po tom, co na vrcholu jeho vánočního stromku exploduje hvězda.

Dillon všechno ilustroval a napsal sám, takže příběh obsahuje poměrně hodně pravopisných a gramatických chyb. Například už v názvu chlapec špatně vyhláskoval slovo Vánoce, takže místo Christmas napsal Crismis. Na druhou stranu, díky chybám je knížka opravdu originální.

Nominacím na komiksové ceny Muriel kraluje kniha o spoluzakladateli Československa Štefánikovi

Číst článek

S nápadem na to nechat knížku v knihovně přišel spíš chlapcův otec, který prý dělal něco podobného, když byl malý kluk. Alex Helbig, tedy otec Dillona, chtěl být hudebníkem. Jako malý udělal sto kopií svého debutového alba a nechal je pak všude možně v místním obchodě s CDčky. Dillon si na základě toho posteskl, že zatímco jeho táta měl 100 nosičů s nahrávkou, on má jen jednu knihu.

Ředitele knihovny Alexe Hartmana chlapcova kuráž a kreativita nadchly. Udělaly na něj takový dojem, že se rozhodl přidat knihu do knihovnického systému a umožnit čtenářům oficiálně si ji půjčovat. Zařadil ji do sekce grafických románů a z knížky se okamžitě stal hit. Aktuálně na ni čeká nejméně 56 čtenářů.

Přitom nechybělo mnoho a komiks by byl jen rodinnou památkou. Když se totiž Dillonova matka od syna dozvěděla, co udělal, zavolala do knihovny, aby knížku dostala zpět.

Jiří Klečka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme