Národní knihovna zpřístupní vysokoškolákům své knihy online. Budou si moct přečíst 206 tisíc titulů

Národní knihovna po dohodě s kolektivním správcem autorských práv Dilia zpřístupní studentům a pedagogům vysokých škol dočasně online přes 206 tisíc titulů monografií a periodik. V pondělí dopoledne se na tom dohodli generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda a Jiří Srstka, ředitel sdružení Dilia. Zpřístupněno tak bude více 59 milionů stran, sdělila mluvčí knihovny Irena Maňáková. Dokumenty bude možné číst, ne stahovat a tisknout.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:50 16. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy, čtení, psaní (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dohoda umožní studentům a pedagogům veřejných vysokých škol přístup k digitalizovaným fondům Národní knihovny a veřejných vysokých škol online formou aplikace Kramerius.

„Týkat se to bude také těch děl, která jsou nyní chráněna autorským zákonem. Chtěl bych tímto velmi poděkovat Dilii, že vyšla vstříc stovkám studentů, kteří se na nás obraceli s žádostmi o zpřístupnění knih,“ uvedl Kocanda.

„Po dobu vyhlášení nouzového stavu si budou moci vysokoškoláci naše fondy otevřít, přečíst, ale z logiky věci nemůžeme povolit stahování a tisk těchto fondů,“ doplnil Kocanda. Národní knihovna tak chce eliminovat nelegální šíření publikací.

Národní knihovna provozuje dvě velké digitální knihovny - Manuscriptorium pro rukopisy a staré tisky a Kramerius pro tiskoviny z minulého století, jimž hrozí zánik kvůli tehdy používanému nekvalitnímu papíru. Manuscriptorium v roce 2017 obsahovalo již 440 409 evidenčních záznamů a 67 899 komplexních digitálních dokumentů.

Učebnice i portál

Učební materiály dalo žákům k dispozici také plzeňské nakladatelství Fraus. Minulý týden v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru dalo zdarma k užívání veškeré své elektronické učebnice pro základní a střední školy a za šest dní aktivovalo uživatelům milion učebnic.

O zpřístupnění učebnic, pracovních sešitů a příruček pro učitele i o přístupy na vzdělávací portály je stále obrovský zájem, řekl v pondělí vedoucí digitální produkce nakladatelství Adam Jelínek.

Kromě stovek titulů elektronických učebnic nakladatelství po dobu mimořádných opatření poskytlo zdarma také vzdělávací portál Fred pro online komunikaci učitelů se žáky a portál Škola s nadhledem pro domácí procvičování učiva rodičů s žáky. Na portálu Fred bylo za poslední necelý týden přes 25 tisíc přístupů. Portál Škola s nadhledem využilo od začátku března přes 100 tisíc uživatelů. 

Elektronické učebnice v interaktivní podobě začalo nakladatelství nabízet jako první v ČR od roku 2007. Tehdy hlavně pro interaktivní tabule, dnes převládají mobily a tablety, ale i stolní počítače nebo interaktivní tabule, řekl Jelínek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme