Persona non grata. Kosovo má laureáta Nobelovy ceny Handkeho za nežádoucího, nesmí ani do Sarajeva

Laureát letošní Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke je v Kosovu nežádoucí osobou. Tamní ministr zahraničí to zdůvodnil tím, že rakouský spisovatel v minulosti podporoval srbského prezidenta Slobodana Miloševiće a popírá genocidu spáchanou Srbskem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laureát Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke.

Laureát Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke. | Foto: zuz/mjb | Zdroj: Reuters

Udělení Nobelovy ceny za literaturu za letošní rok vyvolalo kritiku, mimo jiné od přeživších masakru ve Srebrenici, kde bosensko-srbské jednotky v roce 1995 povraždily 8000 muslimských chlapců a mužů. Kvůli tomu zakázala spisovateli vstup taky bosenská metropole Sarajevo.

Přeživší událostí ve Srebrenici, které mezinárodní justice označila za akt genocidy, vyzvali v polovině října Švédskou královskou akademii, aby Nobelovu cenu Handkemu odebrala.

A nejenom Kosovo vyjádřilo svůj nesouhlas s předáním ceny pro rakouského spisovatele. Váleční korespondenti od Christiane Amanpourové po Jeremyho Bowena protestují proti jeho vítězství, kdy sdílí trýznivé a tragické příběhy z jugoslávských konfliktů.

Handke byl odpůrcem leteckých útoků NATO na Srbsko během kosovské války na konci 90. let a v roce 2006 řečnil na pohřbu srbského vůdce Slobodana Miloševiće, jehož byl velkým podporovatelem. Sympatie vyjádřil i válečným zločincům Ratku Mladićovi a Radovanu Karadžićovi.

Vlna odporu

Bosensko-švédský spisovatel Adnan Mahmutovic, který je organizátorem protestů ve Stockholmu, řekl, že se ve Švédsku zvedla vlna velmi negativních reakcí na jeho vítězství.

Akademie stojí za udělením Nobelovy ceny pro Handkeho. Spisovatel podle ní zločiny Srbů odsoudil

Číst článek

„Doufáme, že naše dnešní hlasy nám pomohou zahájit dialog o důsledcích neustálého popírání genocidy, které trvá desetiletí. Genocida není událost, ale proces, jehož poslední fáze je popření. Nemůžeme nechat legitimizovat naše Nobelovo dědictví,“ řekl pro britský The Guardian.

Ke kritice Handkeho se opakovaně přidává i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan: „Nobela dostal muž jménem Handke, který je zástupcem společenství učených upírů.“ Zároveň dodal, že Nobelova cena nemá žádnou cenu, pokud je cena za literaturu udělována v den lidských práv osobě, která popírá genocidu v Bosně a Hercegovině.

„Nobelova komise udělala velkou chybu,“ reagoval na svém twitterovém účtu americký prezident Donald Trump.

Novinář Peter Maass, kterému Handke řekl, že jeho otázky týkající se masakru ve Srebrenici byly „prázdné a ignorantské“, na twitter napsal, že odkaz švédské královské rodiny, která udělí rakouskému autorovi svou medaili, bude takový, že tím „legitimizují popírače genocidy“.

V posledních letech Handke odmítá, že by podporoval Miloševiće. Otázky na své další výroky ale odmítá a novinářům kvůli nim opakovaně nadával.

Ondřej Klapal, ban Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme