Lábus dostal cenu od Asociace vydavatelů audioknih. Namluvil i Harryho Pottera nebo Bajky a nebajky

Zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získal herec Jiří Lábus. Udělila mu ji Asociace vydavatelů audioknih v rámci ocenění Audiokniha roku, které pořádá. Předchozími držiteli ceny jsou Martin Stránský, Jan Jiráň, Hana Maciuchová, Zdeněk Svěrák, Josef Somr a Jiří Dvořák. Ve čtvrtek o tom za organizátory informoval Pavel Turner.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lábus

Jiří Lábus | Foto: Milan Bureš | Zdroj: MAFRA/Profimedia

O ceny v deseti kategoriích letos usilovalo 94 přihlášených titulů od 22 vydavatelů, nejvíce nominací získaly tituly Sophiina volba, Anatomie strachu, Terapie sdílením a Pohřešovaná a nakladatelství OneHotBook a Témbr.

Češi loni nakupovali opět víc audioknih. Nejprodávanější je dílo Klímy se Šlachtou

Číst článek

Z rozhlasového nakladatelství Radioservis jsou nominovány audioknihy Okno smrti, Prolhaný život dospělých, Možnosti milostného románu nebo Velká vlaková loupež. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 6. května.

„Já audioknihy točím už pěknou řádku let a musím říct, že je to pro mě rovnocenný úkol, jako kdybych hrál divadelní představení nebo natáčel film nebo televizi,“ uvedl Lábus.

Vydavatelství Českého rozhlasu získalo tři ceny Audiokniha roku. Absolutním vítězem se stala Dědina

Číst článek

Ke knihám, které Jiří Lábus načetl, ať už samostatně nebo s hereckými kolegy, patří například Dědečkův velký útěk od autora Davida Walliamse, Tracyho tygr od Williama Saroyana, Harry Potter a Kámen mudrců od Joanne Rowlingové, Bajky a nebajky Rudyarda Kiplinga, Jirotkova Muže se psem nebo Arabela a Rumburak.

Audioknižní trh v České republice loni vykázal meziroční nárůst o zhruba 12,4 procenta a udržel si tak stoupající tendenci. Kvůli uzavření kamenných obchodů v důsledku pandemie klesl o více než 12 procent prodej fyzických nosičů, vzrostla ale digitální distribuce audioknih.

Celkem se loni prodalo audioknih a mluveného slova za více než 230 milionů korun. Nejprodávanějším titulem se stala audiokniha Šlachta - Třicet let pod přísahou autorů Josefa Klímy a Roberta Šlachty. Největší podíl na trhu v loňském roce patřil vydavatelství OneHotBook.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme