Crohnova nemoc, autismus i klimatolog. Šest blogů a 27 knih bude letos bojovat o cenu Magnesia Litera

Na literární ocenění Magnesia litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu může získat například próza Veroniky Bendové Vytěženej kraj nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a jeho přímý přenos odvysílá stanice ČT art. Informovali o tom ve středu pořadatelé cen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na literární ocenění Magnesia litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek

Na literární ocenění Magnesia litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek | Zdroj: Reprofoto Magnesia litera

V nejpočetněji zastoupené kategorii Litera za prózu je mezi nominovanými mimo jiné román Jiřího Kratochvíla Liška v dámu, soubor povídek Konec Jakuba (Michal Vrba), románový debut Štěpána Kučery s názvem Projekt Gilgameš, pamfletický román Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský (David Zábranský) a rozsáhlý projekt Jana Němce Možnosti milostného románu.

Magnesia Litera zná vítěze. Knihou roku je román Radky Denemarkové Hodiny z olova

Číst článek

Největší nárůst v počtu přihlášek zaznamenala kategorie Litera za knihu pro děti a mládež. Z 84 přihlášených titulů byla do nominace vybrána autorská encyklopedie Davida Böhma A jako Antarktida - Pohled z druhé strany, básnická sbírka Každá věc má něco společného se štěstím (Petr Borkovec) nebo Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové (Petr Koťátko).

V nově pojmenované kategorii DILIA Litera za debut roku je nominována povídková sbírka Hranice lesa Vratislava Kadlece, novela Tapetář dvacetileté Emy Labudové a dětská kniha Jmenuji se Orel (Romi Grey).

Hlavní cenu Magnesia Litera – Kniha roku tradičně vybere třísetčlenná porota zástupců literárního odvětví. Loni v této kategorii zvítězil román Radky Denemarkové Hodiny z olova. Knihy se za minulý rok prodalo více než 13 000 výtisků.

Hlasování čtenářů

Šest nejlepších blogů roku 2019 vybrala tříčlenná porota složená ze spisovatelky Anny Bolavé, básníka Petra Borkovce a publicisty Ondřeje Nezbedy. Vítěze zvolí čtenáři blogů, hlasovat mohou do 4. dubna.

Církev máme rádi. Upozorňujeme spíš na drobnosti, říká jeden z autorů satirického webu Tisíckráte

Číst článek

Odměnu 50 000 korun na knižní vydání může získat Natálie Ficenová s blogem o autismu Zrzi.cz, facebookový projekt Městská poezie Brno, Tereza Nagyová a její výpověď o Crohnově chorobě nejsemtabu.cz, blog sdružující autory píšící „do šuplíku“ knihomam.cz (Kristýna Sládečková), blog klimatologa Radima Tolasze tolasz.cz a příspěvky o životě po vážné autonehodě pacholek.com (Jiří Švihálek).

Všechny nominované knihy představí první program České televize denně od 29. března do 6. dubna ve 20 hodin. Jejich autoři uvedou svá díla na čtyřech autorských čteních v pražské Knihovně Václava Havla.

O nejlepší knihu roku 2019 hlasují i čtenáři. V kategorii Kosmas cena čtenářů můžou hlasovat do 2. dubna na webových stránkách Magnesia Litera, knihkupectví Kosmas nebo prostřednictvím pohlednic ve vybraných knihkupectvích, knihovnách, školách nebo kavárnách.

Ceny Magnesia Litera uděluje spolek Litera od roku 2002.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme